Linkovi

Barack Obama: Brzi internet za sve


Predsjednik Obama i američki Kongres su odvojili više od 7 milijardi dolara za izgradnju internet mreže koja će mogućnost brzog priključenja na internet donijeti u svaki američki dom. Zakonodavci kažu da će izgradnja mreže i njena upotreba pomoći otvaranju radnih mjesta u globalnoj digitalnoj ekonomiji. Cilj je dovesti jefinu i brzu internet vezu u ruralne i manje razvijene zajednice.

Prva stvar koju uradim kada se priključim na internet je da provjerim svoj e-mail, kaže 58-godišnja Mona Hunnicutt, koja na kompjuteru provodi više od dva sata dnevno. Ona i 75-godišnja Vivian Leeper su u polumirovini i dio su sve većeg broja starijih Amerikanaca koji se svakodnevno koriste brzim internetom, odnosno broadbandom.

Primorani ste, manje više, da se koristite kompjuterom i internetom kako bi ste dobili informacije, kaže gospođa Leeper.

Oni koriste internet na poslu i kod kuće kako bi dobili medicinske informacije, odradili svoje financijske obaveze i bili u vezi sa svojom obitelji. Studije pokazuju da više od 50 miliona Amerikanaca starijih od 50 godina koristi internet. Ali mnogi stariji Amerikanci ne mogu priuštiti da plate 30 ili 40 dolara mjesečno za brzu internetu vezu.

Mislim da bi starijim ljudima trebalo ponuditi manju cijenu, jer mnoge starije osobe imaju ista mjesečna primanja i vjerujem da bi mnogi više koristili internet. Ali znaju da je on skup, kaže Mona Hunnicutt.

Predsjednik Barack Obama i neki članovi američkog kongresa to žele izmijeniti. Kao dio ekonomskog stimulusa, oni su odobrili više od 7 milijardi dolara za započinjanje programa koji će donijeti priuštiv brz internet širom zemlje.

Držim se svog cilja da osiguram da svaki Amerikanac ima pristup brzom internetu. Bez obzira gdje živi, bez obzira koliko novca ima ili nema, rekao je predsjednik Obama.

Daniel Wilson je izvršni direktor programa za razvoj pri Nacionalnom udruženju za starije Afro-Amerikance. Organizacija radi sa kompanijama koje pružaju usluge brzog interneta, kao što je At&T, i onima koji podučavaju starije Afro-Amerikance niskih primanja kako da koriste kompjuter. On kaže da je ključ brzo priključenje na internet učiniti priuštivim.

Mnoge starije osobe s kojima pričamo imaju brzi internet, ali mnogi se žale na cijenu, kaže gospodin Wilson.

Pristalice plana procjenjuju da se 43 miliona američkih domova još uvijek koristi sporom internet vezom putem telefonske linije. Julius Hollis, osnivač neprofitnog Saveza za digitalnu jednakost, promovira brz internet za nerazvijene ili manje razvijene zajednice.

Paralelno sa izgradnjom infrastrukture, moramo u obzir uzeti i aplikacije koje koristimo u brzoj internet vezi, kako bi bolje pripremili naše američke potrošače da funkcioniranju u ovom digitalnom svijetu, kaže gospodin Hollis.

75-godišnji Richard Reeves svoje račune plaća putem interneta. On sate provodi pretražujući internet i šaljući digitalne fotografije svojoj obitelji i prijateljima. On vjeruje da bi 85% starijih koristilo internet da imaju brzu vezu.

Starije osobe imaju zdravstvene probleme, i oni mogu puno informacija naći na internetu. Svaka osiguravajuća kompanija ima svoju web stranicu i oni je mogu posjetiti, kaže gospodin Reeves.

Jedna studija navodi da su Sjedinjene države pale sa četvrtog na petnaesto mjesto u svijetu po pristupu brzoj internet vezi. Zagovornici plana kažu da bi takav pristup širom zemlje pomogao ne samo starijim osobama, već svakome ko se oslanja na digitalnu tehnologiju.

XS
SM
MD
LG