Linkovi

Zatvaranje zatvora u Guantanamu nije jednostavan zadatak 


Ministar pravde Sjedinjenih Država, Eric Holder, jučer je pred Senatskim podkomitetom za zaštitu ustavnosti bio izložen oštrim pitanjima u povodu planiranog zatvaranja pritvornog centra u Guantanamu. Senatori žele garancije da nijedan od osumnjičenih terorista neće biti pušten unutar Sjedinjenih Država.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava kritizirale su Guantanamo zbog dugog pritvora i okrutnog tretmana osumnjičenika za terorizam.

Predsjednik Barack Obama je naredio zatvaranje Guantanama do januara iduće godine. Preostali 241 zatočenik treba biti oslobodjen ili prebačen u drugi zatvor. Ali ništa nije sigurno.

"Ja ću raditi na jačanju aktivnosti federalne vlada na zaštiti američkih gradjana od terorista", kaže Eric Holder, ministar pravde SAD.

Holder je Senatskom podkomitetu za zaštitu ustavnosti rekao da za to treba novac. On traži 30 miliona dolara za uspostavu tima koji će raditi na zatvaranju Guantanama. Demokratskoj senatorici Barbari Mikulski se to učinilo previše novca.

"Trideset miliona dolara za tri tima za taj posao, to se ovom komitetu čini izuzetno puno novca."

"Postoji na desetine hiljada klasificiranih dokumenata. Mi imamo pravnike koji imaju pristup tajnim dokumentima, sada ih je preko 80. I sav taj rad treba obaviti u sigurnom, za pristup ograničenom okruženju", odgovorio je Holder.

"Gospodine ministre vi kažete, tako mi to zvuči, da 241 zatvorenik, što nije veliki broj, ali je riječ o posebno osjetljivoj prirodi tih zatvorenika, zahtijeva da se sve dešava u izuzetno povjerljivim uvjetima? – Upitala je senatorica Mikulski.

"Da, to je tačno", odgovorio je Holder.

Gdje poslati zatvorenike, je ključna prepreka zatvaranju Guantanama.

Republikanci kažu da federalni zakon ne dozvoljava nikome da bude na američkom tlu ko je prošao kroz terorističku obuku. Oni su predstavili Zakon o držanju terorista izvan Sjedinjenih Država, kojim su uspostavljeni oštri kriteriji i koji zahtijeva odobrenje vlada i parlamenata federalnih država prije nego se neki od zatvorenika prebaci na njihovu teritoriju.

Republikanski senator, Richard Shelby:
"Da li znate i jednu zajednicu u Sjedinjenim Državama koja bi prihvatila teroriste, bivše teroriste, potencijalne teroriste, ljude trenirane kao teroriste koji su zatočeni u Guantanamu?"

"Oni za koje mislimo da mogu biti pušteni, će biti oslobodjeni vodeći računa o sigurnosti", kaže minister Holder.

Holder kaže da nije utrdjeno gdje će zatočenici ići. On kaže da se obratio evropskim liderima, ali još nema potvrde da li će Evropa prihvatiti bilo koga iz Guantanama.

XS
SM
MD
LG