Linkovi

M. Lajčak o Z. Balkanu: Najproblematičnije su tendencije u RS o odvajanju


M. Lajčak o Z. Balkanu: Najproblematičnije su tendencije u RS o odvajanju
M. Lajčak o Z. Balkanu: Najproblematičnije su tendencije u RS o odvajanju

Ministar vanjskih poslova Slovačke i donedavni visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak je danas, pred susret s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton ovdje, u Washingtonu, govorio u američkom sjedištu organizacije Marshallov fond za Njemačku.

<!-- IMAGE -->

Tema izlaganja gospodina Lajčaka bila je "Transatlantska suradnja na Zapadnom Balkanu," a najviše je pažnje bilo posvećeno, kako je bivši visoki predstavnik istakao, najproblematičnijem dijelu tog područja, Bosni i Hercegovini i najproblematičnijem unutar BiH… tendenciji Republike Srspke na odvajanju. Gospodin Lajčak kao predstavnik zemlje, članice ne baš uvijek složne Evropske unije od Sjedinjneih Američkih Država želi zatražiti hitnu pomoć u rješavanju neriješenih pitanja na zapadnom Balkanu, a pogotovo u BiH, dok, kako je naglasio, Republika Srpska nije krenula u proces odvajanja, što će voditi sličnoj lančanoj reakciji u regionu.

Sa gospodinom Lajčakom je, nakon izlaganja u Marshallovom fondu za Njemačku, za Glas Amerike razgovarala Džeilana Pećanin Allison. Razgovor, koji možete vidjeti i čuti u video verziji postavljenoj na našem internet izdanju, počeo je pitanjem što će biti osnovna poruka gospođi Clinton kada je u pitanju stanje u regionu, prvenstveno u BiH.

XS
SM
MD
LG