Linkovi

Washington: Zločini i kazne na jednom mjestu


Muzej kriminala i zločina, jedna od brojnih muzejskih ustanova u Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, je mjesto i prostor koje nudi bogatu i zanimljivu zbirku predmeta o kriminalu i sprovođenju zakona, prvenstveno ovdje u Americi. Vlasnik muzeja je jedan privatni finansijer, te zbog toga posjetioci mogu ući i razgledati samo ako plate ulaznicu, što je inače rijektost kada su u pitanju vašingtonski muzeji, galerije i izložbeni prostori.

U Muzeju je izloženo sve i svašta…. od automobila kojim je čuveni pljačkaš banaka John Dillinger pobjegao iz zatvora tridesetih godina prošlog stoljeća godina, do električne stolice zaista korištene za smaknuće osušenika na smrt. Tu su srednjevjekovna giljotina, raznovrsno oružje pronađeno kod zatvorenika… sa spomenemo neke od eksponata. Naravno, sve što je izloženo nije i autentično. Opet primjera radi, automobil kojim su se vozikali i pred policajcima bježali Bonnie i Clyde, ozloglašeni pljačkaši banaka iz vremena Velike depresije ustvari je samo automobil korišten u filmu o njima.

Jedan od posjetilaca, Vincent Keller iz Knoxville-a, na pitanje reportera Glasa Amerike odgovara:

"Ima ovdje toliko mnogo toga da se vidi i sazna. Iza svakog ćoška je nešto novo i interesantno o kriminalcima, o kriminalu, o tome kako su zločini činjeni i kako su kažnjavani. Vrlo, vrlo interesantno je biti ovdje."

Ako neki od posjetilaca poželi može vrlo lako provjeriti da li njegovih otisaka prstiju ima u datoteci te vrste, ili se može se oprobati u bjekstvu automobilom pred plicijom…. na simulatoru. I obrnuto, može se naći u lozi policajca koji jiri za bjeguncem, opet na simulatoru koje policajci inače koriste za obuku.

Janine Vaccarello, upravnica Muzeja dodaje:

"Oni koji se odluče na takav užitak imaju priliku da jure, ili bježe, pod različitim vremenskim I drugim okolnostima….slabu kišu, loša vidljivot, pljusak, slabiji snijeg, noć, mećava…. Grad, prenatrpane saobraćajnice…."

U Muzeju kriminala i zločina smješten i novi televizijski studio za snimanje popularne serije "Most Wanted" (Najtraženiji), koja se emituje u 40 zemalja. U seriji je riječ o riminalcima-bjeguncima za kojima se traga zbog različitih zločina, gledalaca se pozivaju da daju infomacije koje bi pomogle hvatanju i često, zahvaljujući tim informacijama, bjegunci bivaju nađeni, uhapšeni, u SAD i zvan američkih granica, i privedeni pravdi.

I za voditelja serijala John Walsh, koji je prirodom posla koji se bavi do "guše u kriminalu i zločinima, traganju i jurenju za kriminalcima" Muzej je interesatna, zabavna, ali i veoma ozbiljna "stvar":

"Možete da nađete mnogo detalja o najčuvenijim zločinima, možete da vidite mnogo toga o ozloglašenim ljudima. Ali, isto tako, i da vidite drugu stranu svega toga … kaznu i pravdu. Zatvorska ćelija je tako realna da, pogotovo djeca ali i odrasli stiču dojam kako je strašno biti u zatvoru. Mogu da vide električnu stolicu, gasnu komoru i da shvate da počinjeni criminal i zločin znači teščke posljedice i po počinioce, a ne samo po žrtve."

Obilazak vašingtonskog Muzeja kriminala i zločina završava se izložbom eksponata vezanih za neriješene zločine. Iako se mnogi ne slažu za muzejskom klasifikacijom kao neriješenog, tu su i eksponati vezani za ubistvo Nicole Brown Simpson, bivše supruge američkog ragbiste O.J. Simpsona.

I na samom kraju, ili na početku – ovisno od smjera kojim pojetilac krene u obilazak - tu je i pano sa likovima deset najtraženijih osoba na spisku američkog Federalnog istražnog biroa (FBI). Među njima je vođa al Qaide Osama bin Laden.

XS
SM
MD
LG