Linkovi

SAD/Pakistan/Afganistan: Zajednički cilj... poraziti ekstremiste i teroriste


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je, prilikom obraćanja novinarima, nakon razgovora, odvojenih i zajedničkih, sa predsjednicima Pakistana Asifom Ali Zardarijem i Afganistana Hamidom Karzaiem u Bijeloj kući istakao da čelnici sve tri zemlje imaju zajednički cilj – poraziti ekstremiste i teroriste i dodao:

"Zadovoljan sam jer čelnici Afganistana i Pakistana u potpunosti prepoznaju ozbiljnost prijetnje s kojom se suočavamo. Ponovo su još jednom istakli predanost u eliminiranju te prijetnje."

Talibani i al-Qaida odnevno ostvaruju uspjehe u Pakistanu i Afganistanu, ugrožavaju stabilnost obiju zemalja. Gospodin Obama nije propustio naglasiti da su se njegovi visoki gosti saglasili sa njim u ocjeni da je nužno, neizbježno obračunati se sa ekstremistima, ali nastojeći to ostvariti bez civilnih žrtava:

"Također sam jasno dao do znanja da će Sjedinjene Države surađivati sa afganistanskim i međunarodnim partnerima kako bismo poduzeli svaki mogući napor u izbjegavanju civilnih žrtava dok pomažemo afganistanskoj vladi u borbi s našim zajedničkim neprijateljem."

Nešto ranije, nakon razgovora koje su predsjednici Pakistana i Afganistana, i pojedinačno i zajedno, imali u State Departmentu državna tajnica Hillary Clinton izjavila da Sjedinjene Države duboko žale zbog pogibije afganistanskih civila koji su – kako se javlja – poginuli u američkom bombardiranju u ponedjeljak.

Gospodin Karzai je izrazio zahvalnost zbog takve izjave:

"Zahvalni smo zbog toga. I nadamo se da ćemo moći zajedno raditi na smanjenju, a možda i potpunoj eliminaciji civilnih žrtava, kako se budemo kretali naprijed u našem ratu protiv terorizma."

Predsjednik Karzai je izrazio nadu da će doći i do smanjenja napetosti između Kabula i Islamabada.

"Pakistan i Afganistan su kao sijamski blizanci. Naše su patnje zajedničke. I naše zadovoljstvo uvijek dijelimo."

Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, čija je supruga, bivša premijerka Benazir Bhutto, ubijena u atentatu, također dijeli želju za napredak demokracije i borbu protiv terorizma.

"Demokracija će biti najbolja osveta za ubistvo moje supruge i hiljada drugih Pakistanaca i građana svijeta."

Američko-pakistansko-afganistanski susreti danas se završavaju susretima zvaničnika nižeg ranga razgovorima o vojnoj i ekonomskoj saradnji.

XS
SM
MD
LG