Linkovi

Škole u kojima je u Americi registrovana svinjska gripa mogu ponovo biti otvorene 


Iz Američkog centra za kontrolu zaraznih bolesti sada preporučuju da se škole u kojima su registrovani slučajevi svinjske gripe, mogu ponovo otvoriti za učenike. Nove preporuke su usljedile nakon što su zvaničnici u oblasti zdravstva utvrdili da je virus svinjske gripe manje opasan nego što se prvobitno mislilo. U medjuvremenu su desetine meksičkih gradjana, koje su kineske vlasti stavile u karantin strahujući da su zaraženi virusom svinjske gripe, napustili Kinu.

Oko 500 škola u Sjedinjenim Državama je zatvoreno zbog izbijanja virusa A-H1N1, poznatog kao svinjska gripa. Medjutim, američki zdravstveni zvaničnici su jučer saopćili da bi se škole sada mogle otvoriti.

Ministrica zdravlja, Kathleen Sebelius:
"Krajnji rezultati pokazuju umjereniju verziju bolesti nego smo se prvobitno plašili, i kako se čini smrtnost je znatno manja."

Uprkos novim preporukama, američki zvaničnici kažu da se virus još uvijek brzo širi i da oboljeli djaci trebaju ostati kući najmanje sedmicu dana.

U medjuvremenu, u Kini, meksički gradjani koji su zadržani u karantinu, prebačeni su u ambulantu na pekingškom aerodromu odakle su otputovali avionom kojeg je iznajmila meksička vlada.

Meksički diplomati su se žalili da mnogi od njih nisu bili rizik za svinjsku gripu i da su izolovani samo zato što su meksički gradjani.

Kina to opravdava oštrim mjerama za zaštitu javnog zdravlja i negira pristrasnost ukazujući da su u karantin stavili i 25 studenata iz Kanade.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Chaoxu je to ovako objasnio:
"Po kineskom zakonu postoji period izolacije. I mislim da su mjere lokalnih vlasti u tom periodu bile u skladu za našim zakonima."

Na stotine ljudi u hotelu Hong Kong su proveli sedmicu dana u karantinu nakon što je utvrdjeno da turista iz Meksika koji je tu odsjeo ima svinjsku gripu.

Direktor hotela, Donald Tsang se jučer izvinu za karantin:
"Kako bi se suzbio virus o kojem ne znamo dovoljno, bila je potrebna rigorozna akcija kada smo otkrili prvi slučaj."

Iz Svjetske zdravstvene organizcije jučer su saopćili da je širom svijeta potvrdjeno gotovo hiljadu i pet stotina slučajeva oboljenja od svinjske gripe.

XS
SM
MD
LG