Linkovi

Amerika od Izraela traži da podrži riješenje izraelsko-palestinskog sukoba na principu dvije države 


Predsjednik Obama se jučer susreo sa izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom, a uoči tog susreta podpredsjednik Joe Biden je, u svom govoru pred pro-izraelskom lobističkom grupom u Washingtonu, pozvao Izrael da podrži mirovni sporazum sa palestincima na principima dvije države.

Tokom izborne kampanje, predsjednik Barack Obama je obećao snažan Izrael. Kao predsjednički kandidat on je prošlog ljeta posjetio Jerusalem obećavajući da će okrijepiti mirovni proces ukoliko bude izabran.

"Ja samo želim saopćiti moju snažnu podršku sigurnosti Izraela", rekao je tada Obama.

"Nema pogadjanja oko sigurnosti Izraela." Ponovio je to obećanje podpredsjednik Joe Biden, i sada, kada je predsjednik Obama u Bijeloj kući.

Ali, govoreći u Washingtonu, pred velikom grupom pro-izraelskih lobista u Sjedinjenim Državama, on je zatražio od Izraela da podrži rješenje izraelsko-palestinskog sukoba na principu dvije države:

"Izrael treba da radi u pravcu rješenja od dvije države. Vi nećete voljeti ovo što kažem, ali ne bi trebali graditi nova naselja, trebate ukloniti postojeće kontrolne tačke i dozvoliti palestincima slobodu kretanja, i pristup ekonomskim mogućnostima i pojačati odgovornosti u oblasti sigurnosti."

Izrael, na čelu sa premijerom Benjaminom Netanyahuom nije podržao prijedlog o stvaranju Palestinske države i više je usmjeren na nuklarne ambicije Irana. Sa svoje strane, predsjednik Obama je predložio razgovore sa Iranom bez ikakvih preduvjeta.

Pitanje Irana je bilo tema i tokom susreta izraelskog predsjednika Shimona Peresa sa predsjednikom Obamom u Bijeloj kući.

"Ukoliko je jedna od opcija i to anagžiranost kao prva opcija, mi bi je trebali podržati. Ukoliko uspije, to će biti najbolje. Ukoliko ne uspije, predsjednik će iznijeti svoje namjere i ja ne mogu govoriti u njegovo ime", rekao je gospodin Peres.

Analitičar Robert Satlof, koji je govorio na tribini Glasa Amerike: Obama i svijet, je iznio zabrinutosti oko mogućnosti da Iran prihvati mirovne pregovore:

"Sa pozitivne strane, ono što ide na ruku predsjedniku Obami, po prvi put u mnogo godina, postoji zajedničko razumjevanje izmedju Izraela i mnogih Arapskih država oko zajedničkog straha od Irana, i to možda može podstaći diplomaciju."

Nakon susreta sa Obamom u Bijeloj kući izraelski predsjednik Shimon Peres je rekao da će vlada premijera Benjamina Netanyahua podržati riješenje izraelsko-palestinskog sukoba na principu dvije države.

XS
SM
MD
LG