Linkovi

Za bolji svijet: Mark Bent


Oko jedne trećine svjetskog stanovništva, uglavnom seoskog, noći provodi u mraku, u strahu od izlaska ispod kakvog, takvog krova nad glavom, nisu u stanju čitati, kuhati, šiti... raditi bilo šta, osim leći i spavati do novog jutra i dnevne svjetlosti.

Zahvaljujući predanosti i nesebičnosti Marka Benta, sada uglednog poslovnog čovjeka iz Houstona, američka savezna država Texas, nešto se ipak mijenja, mijenja zahvaljući njegovim svjetiljkama koje, punjene sunčevom energijom danju, osvjetljavaju domove siromašnih seljana noću.

Za mnoge Afrikance on, Mark Bent, je jednostavno rečeno heroj. On za sebe, međutim, kaže da je dovoljno uspješan i sretan da ima priliku pomoći ljudima obezbjeđujući im svjetlo:

"Ja sam najneobičniji svjetioničar kojeg će te ikada sresti. Zaista vjerujem da me je sam bog vodio do ove tačke u mom životu."

Bentova inovacija je jednostavna - svjetiljka nadopunjavana sunčevom svjetlošću koja tokom noći više sati svijetli.

"Većina djece u zemljama u razvoju danju mora raditi da prežive i nemaju vremena za čitanje" – kaže on.

Ideja o solarnoj svjetiljci javila se u vrijeme dok je devedesetih godina Mark Bent bio u diplomatskoj službi u Africi. Prije tri godine osnovao je kompaniju „Sun Night Solar" i u Afriku počeo slati jednostavne baterijske svjetiljke. Nakon sugestija korisnika, gospodin Bent je u glave novih modela počeo ugrađivati niz malih sijalica, dovoljnih da osvijetle sobu površine 4 puta 4 metra:

„Pogledajte šta se dešava sa svjetlom na mojoj ruci. Osvjetljena je cijela moja ruka. To nije više usmjereni mlaz svjetlosti, to je vrlo širok svjetlosni krug."

Napore Marka Benta podržavaju mnoge privatne kompanije i fondacije. Njegove lampe traže i mnogi koji vole provesti noć u prirodi. On se nada da će posao sa svjetiljkama biti i profitabilan. No, prije svega i iznad svega....

"Velika mi je čast i zadovoljstvo pomagati onima u nevolji, biti dio toga. Sretan sam."

I upravo to je sasvim dovoljna nagrada za svjetlo koje Mark Bent, na svoj način, daje onima koji ga nemaju.

XS
SM
MD
LG