Linkovi

Raketna baza iz vremena Kubanske raketne krize sada je samo turistička atrakcija


Administracija predsjednika Baracka Obame smanjuje restrikcije putovanja i slanja novca na Kubu i najavljuje nove mogućnosti u uzjamnim odnosima sa komunističkim otokom, koji se 1960-tih našao u centru nuklearnih napetosti izmedju Sjedinjenih Država i Sovjetskog saveza, kada je svijet bio na rubu nuklearnog rata. Kao svjedočenje na vrijeme Hladnog rata, turisti na Floridi sada mogu posjetiti američku raketnu bazu, izgradjenu nakon što su na 300 kilometara udaljenoj Kubi otkrivene ruske rakete. Za Glas Amerike tamo je bio Brian Wagner. Medjutim, vrijeme hladnog rata je O novim vremenima govori i nekadašnja raketna baza, koja je igrala ključnu ulogu u vrijeme nuklearnih napetosti 1960-tih kada su na Cubi otkrivene rakete Sovjetskog saveza, i koja je sada otvorena je za turiste, kao istorijsko podsjećanje na Kubansku raketnu krizu.

Nacionalni park Everglades, koji se nalazi na vrhu poluotoka Florida i privlači brojne turiste, sada ima novu atrakciju.

"Ovo je bila zgrada u kojoj su sastavljanje rakete. Većina drugih objekata su odavno uklonjeni. To je orginalni crtež koji je ostao iza vojnika koji su ovdje bili." Pokazuje čuvar u Nacionalnom parku Everglades, koji kaže da se zove Leon Howel.

Ovog proljeća, park je otvorio područje koje je nekada bilo vojna baza, sa strogo ograničenim pristupom.

"Ovo je hangar u kojem su bile rakete. Svaki od njih je bio raketna rampa sa tri lansera", pokazuje turistima gospodin Howel.

Ostale su samo zgrade, nakon što je baza zatvorena i sva raketna oprema uklonjena, 1970-tih. Ostali obližnji, raketni objekti su razmontirani i pretvoreni u prodavnice i zatvor.

Wayne Landry je bio raketni tehničar u bazi.

"Po noći, kada bi se oglasile sirene, tu smo provodili po 24 sata i ja sam odlazio do kontrolnog centra za lansiranje i sa slušalicama na ušima slušao kako prate avione", kaže Landry.

"Bila je to prava opsanost. Njihovi radari i odbrana su bili usmjereni protiv kubanskih aviona", objašnjava čuvar parka.

"Naravno, američki avioni su bili u zraku. Mi smo bili tu za podršku aviona, ukoliko ih oni ne bi mogli oboriti, onda bi mi to uradili. Ali nikada nismo lansirali rakete", kaže bivši vojnik.

I mnogi drugi, nekadašnji vojnici u bazi, posjetili su je ovog proljeća. Njihova sjećanja su ključna u sastavljanju istorije raketne baze, koja je bila aktvina od 1962 do 1979. godine.

"Bilo je teško jer nismo znali odakle početi. Ima mnogo detalja, i kada smo razgovarali sa ljudima koji su ovdje bili stacionirani, oni nisu znali kako je operisala cijela baza", podsjeća Howel.

Oko 250 raketnih baterija tipa Nike Zeus su bile aktivne 1960-tih. Veterani se sjećaju da su napetosti bile visoke tokom kubanske raketne krize, ali da baza nikada nije pozvana da koristi te rakete.

"To se nikome ne kaže gdje su bojeve glave raketa, ništa, oni nisu znali gdje su nuklearne bojeve glave. Naravno, nisu sve bile nuklearne, samo neke od njih. Bila je to tajna", kaže bivši raketni tehničar u bazi.

"Ovo podstiče sjećanja na ono što sam ja radio tih dana, šta je radila moja porodica, i cijela zemlja. Na kraju razmišljam o samom fenomenu rata. Mnogi od nas različito misle o tome, ali na mene ovo mjesto tako djeluje", kaže gospodin Howel.

Park se nada da će ponuditi više obilazaka sljedećeg proljeća, kako bi održao istoriju za one koji su je proživjeli i za buduće generacije.

XS
SM
MD
LG