Linkovi

BiH: Nema razloga za paniku


U BiH nema registiranih slučajeva zaraze virusom H1N1. Ipak, sve zdravstvene institucije i službe su u stanju pripravnosti. Provođenje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, koje u BiH koordinira stručni tim, pažljivo se prati. Na posebno osjetljivim mjestima, kao što su granični prijelazi i aerodromi, inspektori rade i radili su i za vrijeme prvomajskih praznika.

Na aerodromu Sarajevo do sada nije registriran nijedan putnik sa simptomima sličnim novoj gripi.

Posao inspektorice Amire Ramić je kontrola putnika, njihovih stvari i prijevoznih sredstava. I ona je prvomajski praznik provela na radnom mjestu:

„Inspektor je tu da u svakom momentu reaguje ako bi se pojavila takva nekakva realna opasnost. U slučaju da se pojavi osoba sa takvim simptomima, naš sistem je kompletno uvezan i spreman da reaguje na adekvatan način."

U Ministarstvu zdravstva kažu da cijeli sistem u Federaciji BiH spreman za eventualnu pojavu oboljelih. Do sada nisu registrirali nijedan sumnjivi slučaj.

Zlatan Peršić, stručni saradnik Ministarstva, ističe da koordinacioni stručni tim pažljivo nadgleda provodjenje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije:

„Nema nikakvog razloga za zabrinutost, odnosno za paniku. Situacija jeste ozbiljna, Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila peti stupanj. Međutim, ovdje se poduzimaju adekvatne mjere, zdravstveni sistem je spreman i zaista nema razloga za paniku."

Bosni i Hercegovini do sada najbliži slučajevi zaraze novom gripom registrirani su u Austriji i Italiji. Kako tvrde u Ministarstvu zdravstva, lijekova ima dovoljno a gradjanstvo se može kretati i putovati bez brige.

XS
SM
MD
LG