Linkovi

SAD i ekonomski oporavak: Optimizam i realnost još uvijek vrlo duboke ekonomske krize.


Prije dva dana se navršilo stotinu dana od stupanja Baracka Obame na položaj predsjednika Sjedinjenih Država. Predsjednik je u nekoliko navrata rekao da je od svog prethodnika 'naslijedio puno posla'. Od prvog dana u Bijeloj kući, ekonomija mu je bila prioritet.

I... je li predsjednik uspio popraviti ekonomsku situaciju? Neki analitičari hvale, a neki kritiziraju.

Gospodin Obama je u Bijelu kuću stigao s porukom nade, koja je odgovarala raspoloženju nacije - da što brže prođe najgora ekonomska kriza u posljednjih sedamdeset godina.

"Počevši od danas, moramo se pridići, otresti prašinu i početi s radom na obnovi Amerike" – rekao je, pored ostalog, u inauguralnom govoru krajem siječnja.

Stotinu dana kasnije, recesija je i dalje duboka, a nezaposlenost veća. No, iniciran je sveobuhvatni paket gospodarskih poticaja, te učinjeni prvi kroaci u sanaciji financijskog sektora.

Kritičari, međutim, tvrde da predsjednikovi napori na ekonomskom planu ne odgovaraju dugoročnim potrebama zemlje.

"Predsjedniku dajem pomiješanu ocjenu za njegovih prvih stotinu dana... sa malo više naglaska na negativnu stranu" - kaže Alan Viard, stručnjak institutu American Enterprise. On dodaje da s predsjednikovim proračunom od tri i pol bilijuna dolara vladini prihodi od poreza neće moći 'pokriti' izdatke za državno mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Prema Viardu, vladin paket poticajnih mjera, koji uključuje poreske olakšice za srednji sloj, donosi samo privremeno olakšanje:

"To sniženje poreza samo naizgled pomaže građanima. Taj novac ne dolazi iz zraka. To će biti plaćeno budućim porezima, platiće bilo ljudi koji ih danas koriste, bilo naša djeca."

No, predsjednikove pristaše kažu da su problemi toliko veliki da trebaju trenutno rješenje. Neki upozoravaju da je prerano za prognoze hoće li predsjednikova politika biti uspješna.

Joshua Picker iz Centra za progres Amerike u Washingtonu uvjeren je u ispravnost vladinih mjera:

"Podaci o prometu u trgovinama i potrošnji nešto se popravljaju, a znakovi ohrabrenja pojavljuju se i na tržištu nekretnina. No pred nama je još uvijek dosta iskušenja…"

Priznajući da predsjednikova politika nije savršena, Jushoa Picker ocjenjuje da način na koji se predsjednik nosi s ekonomskim problemima, kako kod kuće, tako i u inozemstvu, pruža Amerikancima u sadašnjim trenucima optimizam.

"Vjerujem da je predsjednik ostvario izvanredan uspjeh u prepoznavanju problema s kojima se suočavamo. No, vrijeme će reći hoće li sve poduzete mjere biti učinkovite onoliko koliko to želimo. Osobno, ja sam veliki optimist" - ističe Joshua Picker.

Za proteklih, prvih, stotinu dana od početka mandata gospodina Obame u Americi je zamjetan optimizam. No taj osjećaj prati i realnost još uvijek vrlo duboke ekonomske krize.

XS
SM
MD
LG