Linkovi

Uz 1. maj, Međunarodni praznik rada: U Republici Srpskoj u tri mjedeca ove godine skoro 4.000 radnika tehnološki višak


Povodom 1.maja, Međunarodnog praznika rada, predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske poručuju da je u uslovima svjetske ekonomske krize prioritet očuvati postojeća radna mjesta, a za ostvarenje radničkih prava će se, kako najavljuju, sve češće koristiti i pravom na štrajk. I poslodavci u Republici Srpskoj smatraju da je stanje u privredi veoma teško, dok iz entitetske vlade najavljuju da se, za razliku od regiona, do kraja ove godine u Republici Srpskoj može očekivati poboljšanje ekonomske situacije.

Inače, u prva tri mjeseca ove godine u Republici Srpskoj je 3.747 radnika u privredi proglašeno tehnološkim viškom što predstavlja ozbiljan problem, istakla je danas predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić i dodala:

«Borićemo se, kao sindikat, svim legalnim sredstvima. I štrajk je legalno sredstvo. Naravno da veliku odgovornost za sve ovo snose poslodavci. Samo tražimo da se poštuju prava za koja se sindikat izborio. Dakle, od one najniže plate koja iznosi 320 maraka, toplog obroka, prava na godišnji odmor i naravno, prava da budete radnik i čovjek, prije svega.»

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Nebojša Ristić je istakao da je situacija u privredi alarmantna, te da je u cilju očuvanja interesa radnika, ali i poslodavaca, neophodno što prije potpisati tripartitni kolektivni ugovor:

«Stojimo na stanovištu da se, uz određene zahtjeve koje smo konstantno ponavljali, kao što je oslobađanje nameta na topli obrok, odnosno na firme koje ga pripremaju, može pristupiti potpisivanju kolektivnog ugovora. Naravno, svjesni smo opasnosti deformacija koje mogu nastati takvim rješenjem, pa mislimo da bi u tom tripartitnom dijalogu trebalo doći i do mehanizama kontrole. Dakle, da se oslobode upravo one firme i oni poslodavci koji zaista pripremaju taj topli obrok.»

Za razliku od predstavnika sindikata i poslodavaca, predsjednik Vade Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da situacija u privredi nije alarmantna i izrazio očekivanja da će na kraju godine biti zabilježen dalji rast većine ekonomskih pokazatelja u Republici Srpskoj:

«Ja sam uvjeren da će ova godina biti završena sa povećanom stopom zaposlemosti u Republici Srskoj, sa povećanim investicijama... Bez obzira na neka otpuštanja, ima i prijema radnika. Moram da kažem da u Republici Srpskoj, u odnosu na prošlu godinu imamo povećanje fizičkog obima proizvodnje… i to dvocifreno povećanje fizičkog obima proizvodnje. To je neuobčajena vijest u regionu. Tu vijest nema niko u regionu. Svi bilježe pad i svi bilježe recesiju. U Republici Srpskoj se još uvijek zadržava visok stepen rasta fizičkog obima proizvodnje za ove uslove, a to znači na kraju godine povećanje bruto društvenog proizvoda, što opet znači da ćemo održati zaposlenost i da ćemo i povećati zaposlenost.»

Predstavnici sindikata, poslodavaca i entitetske vlade su povodom 1.maja, Međunarodnog praznika rada, uputili čestitke svim radnicima, uz poruku da ovaj dan dostojanstveno obilježe i da svijetu pošalju sliku socijalne stabilnosti u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG