Linkovi

Svinjska gripa: Oboljene registrirano u 12 zemalja na 4 kontinenta


Oboljenja od svinjske gripe registrirana su do sada u 12 zemalja na 4 kontinenta, nadležni ministri zemalja, članica Evropske unije sakupili su se na hitno sazvanom sastanku u Luxemburg-u, njihovi kolege iz Asocijacije južno i istočno azijskih zemalja planiraju slično okupljanje slijedećeg tjedna, broj umrlih približava se brojci od 200. Meksička vlada, gdje je stanje najteže, poziva na odlaganje svih nebitnih aktivnosti u vremenskom periodu od pet dana, počev od sutra.

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja saopšteno je da je Sjedinjenim Američkim Državama do sada registrirano 109 slučajeva oboljelih od svinjske gripeu 11 saveznih država. U još nekoliko država ispituju se sumnjive slučajeve. Prosječna starost Amerikanaca koji su inficirani virusom H1N1 je 16 godina, a među oboljelim ima djece mlađe od dvije godine, ali osamdesetogodišnjakašnjaka. Usprkos sve većem broju slučajeva oboljelih, američka administracija stoji uz odluku da američku granicu sa Meksikom i dalje drži otvorenom. Potpredsejdnik SAD Joe Biden je danas izjavio da bi zatvaranje granice bio krupan korak sa vrlo ograničenim prednostima.

Svjetska zdravstvena organizacija je kasno sinoć podigla na peti nivo upozorenja o mogućoj pandemiji svinjskog gripa. Eksperti upozoravaju da je proglašavanje pete faze ozbiljan signal da je pandemija gotovo sigurna i da je ostalo još sasvim malo vremena za da se svijet pripremi i uspječno suprotstavi. Predstavnici Svejtske zdravstvene organizacije nisu isključili ni mogućnost proglašavanja šestog stepena koji se odnosi na pandemija opće, svjetske pandemije.

Na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi direktorica Svjetske Zdravstvene Organizacije, dr. Margaret Chan objasnila je šta znači promjena nivoa upozorenja sa četiri na pet:

„Podizanje na viši stepen uzbune je signal vladama, ministarstvima zdravlja i drugim ministarstvima, zatim farmaceutskoj industriji i generalno svima, da sada treba poduzimati potrebne akcije, i to sa pojačanom hitnošću i ubrzanim tokom."

U ovom trenutku ne postoji vakcina na raspolaganju za sadašnju vrstu svinjskog gripa koja se proširila iz Mexica. Svjetska zdravstvena organizacija je od proizvođača lijekova zatražila da pomognu u stvaranju efikasne vakcine i da ubržaju proizvodnju anti-virusnih medikamenata.

Eksperti WHO pacijentima sa blažim oblikom bolesti preporučuju liječenje Tamifluom i Relenzom, trenutno postojećim protiv-virusnim lijekovima.

Dr. Chan je istakla da WHO još uvijek ima dovoljno lijekova te vrste na zalihama i dodala:

„Ja sam odgovorna da ti lijekovi budu na raspolaganju zemljama koje ih budu trebale. Ali, bojim se da to neće biti dovoljno."

Ekspert za grip pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji dr. Keiji Fukuda naglasio je ne isključuje mogućnost podizanja nivoa upozorenja i na najviši, šesti, nivo, što bi značilo da su javile široke epidemije u više od jednog regiona u svijetu. Dok god ljudi putuju sa kontinenta na kontinent, kaže on, biće i globalnih oboljenja:

„Mnogi putnici putovali su u jednu, dvije ili više zemalja. Sasvim je moguće da će uskoro spoznati da se bolest raširila u mnogo, mnogo više zemalja. Sasvim je moguće."

Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje zatvaranje granica , kao ni zabranu upotrebe svinjskog mesa, ako se biva kuhano ili pečeno na pravilan način.

Dr. Chan je, međutim, uputila apel drugačije vrste, apel za međunarodnu saradnju jer...

„Prije svega i iznad svega, pandemija je prijetnja cijelom čovječanstvu."

Svijet je sa razlogom na nogama. Kako rekosmo, do sada su slučajevi svinjske gripe potvrđeni u 12 zemalja na 4 kontinenta.

XS
SM
MD
LG