Linkovi

BiH: Bez svinjske gripe .... do sadaNa području Federacije BiH nema virusa svinjske gripe, saopštilo je danas federalno ministarstvo zdravstva. Konstatirano je i da je zdravstveni sistem spreman za eventualnu pojavu oboljenja. Po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, epidemiološke službe u zemlji su u pripravnosti. Zaliha lijeka 'tamiflu' u Federaciji ima, a radi se na nabavci novih količina.

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjedici pozvalo nadležne institucije da pojačaju praćenje pojave svinjske gripe u svijetu, kako bi na vrijeme informisali javnost o opasnostima zaraze. Ured za veterinarstvo BiH, u saradnji sa nadležnim entitetskim organima, formirao je radnu grupu za praćenje ove zarazne bolesti i uvođenje potrebnih mjera zaštite.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH do sada nije obaviješteno da je bilo koji državljanin BiH u svijetu zaražen ovim virusom. Svim putnicima koji su boravili u Meksiku preporučuje se oprez deset dana, koliko traje inkubacija.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH, Drago Nedić, izjavio je da nema opravdanja za zabranu uvoza svinja i proizvoda od svinja. Od ministara zdravstva članica Evropske unije u tom uredu očekuju preporuke za postupanje u sličnim situacijama.

Federalno ministarstvo zdravstva preporučuje građanstvu da, ukoliko to nije neophodno, ne putuju u zemlje gdje je registrirana masovna pojava virusnog oboljenja, a Bosni i Hercegovini najbliži slučajevi svinjske gripe locirani su u Italiji i Austriji.

Postoje sumnje da se svinjska gripa pojavila u Hrvatskoj. Prema prvim neslužbenim informacijama jedna djevojka, koja ima simptome slične toj bolesti, zadržana je izolaciji.

Ministar zdravstva Hrvatske Darko Milinović izjavio je danas da su simptomi gripe otkriveni kod jedne 22-godišnje Osječanke. Prvi rezultati testiranja te hrvatske državljanke, koja se juče vratila iz Floride u Sjedinjenim Američkim Državama, biće poznati sutra.

XS
SM
MD
LG