Linkovi

Od trenutka njegovog izbora, Barack Obama je otjelotvorenje promjena


Barack Obama je proteklog novembra izabran kao 44 predsjednik, i prvi crnac predsjednik Sjedinjenih Država. Njegova kampanja zasnivala se na platformi promjena. Istraživanja su pokazala da je pobjedio, velikim dijelom zbog toga što je većina glasača željela promjenu nakon osam godina administracije Georga Busha. Sada, nakon 100 dana u uredu predjsednika - Koliko je promjena donio gospodin Obama. Za Glas Amerike pripremio Jim Malone.

Od trenutka njegovog izbora, Barack Obama je otjelotvorenje promjena.

"Zbog onoga što smo danas uradili, na ovim izborima, u ovom odredjujućem trenutku, promjene su stigle u Ameriku", rekao je nakon izborne pobjede Barack Obama.

Ta želja za promjenom se jasno vidjela na inauguraciji predsjednika Obame..."Ja Barack Hussein Obama svečano se zaklinjem...kada se milion amerikanaca našlo u Washingtonu kako bi proslavili dolazak na vlast prvog Afro-Američkog predsjednika.

"Svijet se promjenio, i mi se sa njim moramo mjenjati", rekao je Obama.

Neke promjene u prvih 100 dana su bile dramatične.

Kongres je prihvatio Obamin krupan plan stimulisanja ekonomije.

On je, takodjer, pokrenuo zatvaranje pritvornog centra u Guantanamu, na Kubi, i odredio da će se većine američkih vojnika povući iz Iraka do avgusta 2010.

Medjutim, najveće promjene su u raspoloženju nacije, kaže politički ekspert, Stuart Rothenberg.

"U odgovorima na jednostavno pitanje - Da li zemlja ide u dobrom pravcu, ili je na pogrešnom putu - zabilježen je značajan porast optimizma. Prema tome na pitanje, kakve je promjene donio? On je donio te promjene, promjene osjećaja u kojem pravcu zemlja ide."

Republikanci dovode u pitanje Obamino naglašavanje diplomacije u odnosima sa američkim neprijateljima u inostranstvu.

Oni se, takodjer, protive predloženom smanjivanju poreza za srednju klasu i izdvajanjima za stimulisanje ekonomije. Republikanci smatraju da će to proizvesti ogroman dug za buduće generacije.

"Predsjednik je ponudio budžet koji će, po mom mišljenju, naškoditi ekonomiji i ugasiti poslove koje nastojimo spasiti i stvoriti", rekao je lider Republikanaca u Zastupničkom domu, John Boehner.

Uprkos kiritikama, gospodin Obama ostaje popularan medju Amerikancima, kaže Stephan Hess iz Brookings Instututa:

"Šta god je radio u prvih 100 dana bilo je jako privlačno za američki narod, i ustvari za ljude širom svijeta."

Ali šta će se desiti ukoliko ekonomija ne okrene na bolje, pita se bivši šef kabineta predsjednika Regana, Ken Duberstein:

"Može potrajati šest ili devet mjeseci, i ključno je pitanje imaju li Amerikanci toliko strpljenja da podržavaju Obamu kroz te teškoće."

Strpljenje javnosti će narednih dana ponovo biti na provjeri kada predsjednik Obama pokrene pitanja sa suprotnim političkim gledištima, kao što su zdravstvena reforma i energetska neovisnost.

XS
SM
MD
LG