Linkovi

BiH: Ilegalni putevi droge vode preko Balkana


U Banjaluci je danas počeo dvodnevni sastanak Operativne grupe za borbu protiv nedozvoljene trgovine drogama, odnosno SEKI Centra. Cilj skupa je intenziviranje saradnje između zemalja regiona u borbi protiv nelegalne trgovine narkoticima koja se posljednjih godina povećava.

Istaknuto da je tokom 2008.godine na području jugoistočne Evrope zaplijenjeno oko 90 tona takozvanih opijumskih droga, a najviše u Turskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Rumuniji. Zamjenik direktora SEKI Centra, čije je sjedište u Bukureštu, Jon Gabrijel Sotiresku je tim povodom naglasio:

«To predstavlja povećanje količine zaplijenjene droge za 10,5 odsto u odnosu na 2007. godinu, odnosno za čak 36 procenata u odnosu na 2006. godinu. Heroin, na primjer najčešće dolazi iz Avganistana, zatim prolazi kroz Iran, Pakistan i Tursku, a potom stiže i u zemlje Balkana, odakle se distribuira u Zapadnu Evropu. Balkan je u osnovi još uvijek tranzitno područje, prije svega, njegov sjeverni i južni dio, ali je veoma važan, posebno, za krijumčare iz Turske u okviru ove rute.»Po ocjeni gospodina Sotiresku-a, zemlje regiona među kojima je i Bosna i Hercegovina sve češće postaju krajnje odrednice u trgovini drogom.

Komesar evropskih policijskih snaga u BiH Stefan Feler, s tim u vezi je istakao da se protiv organizovanog kriminala može boriti samo zajedničkim snagama, i dodao:

«Zalažemo se da vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno agencije koje se bave ovom problematikom same procijene koje su to osnovne opasnosti i prijetnje u švercu drogom i stoga su sugestije Centra za procjenu rizika značajan korak u borbi protiv trgovine drogom.»

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo je rekao da se policija ovog entiteta suočava sa problemom nelegalne trgovine narkoticima, ali i ocijenio da je zajednički rad svih agencija zemalja okruženja preduslov za bolje rezultate u ovoj oblasti:

«Policija Republike Srpske je, u tom smislu, apsolutno spremna za svaki oblik i svaku vrstu saradnje. Policija Republike Srpske je to i u proteklom vremenu pokazala i ja sam siguran da ćete i u budućnosti biti svjedoci dobrih rezultata, ali i rezultata koji će biti pokazatelj zajedničkih napora bezbjednosnih agencija u regiji i šire.»

Međunarodni skup u Banjaluci, čiji je osnovni cilj poboljšanje saradnje u borbi protiv trgovine drogom, okupio je predstavnike 19 zemalja iz Evrope i šest međunarodnih organizacija koje se bave ovom problematikom.

XS
SM
MD
LG