Linkovi

Evropska unija: Potvrđena tri slučaja oboljenja od svinjske gripe


I u Evropskoj uniji je vijest broj jedan širenje tzv. svinjskog gripa, koji, bar po službenim podacima još nije masovno zahvatio prostor članica Unije. U Brisselsu se tvrdi da su sada potvrđena tek tri slučaja, mada sa raznih strana dolaze najave mogućih novih oboljelih. Pored toga, danas se u Evropskoj komisiji pokušaju opravdati za jučerašnju poruku da ne treba putovati u Meksiko i Sjedinjene Američke Države. S tim u vezi, se ističe kako još uvijek nema nikakve zvanične restrikcije putovanja Evropljana, osim upozorenja na povišeni oprez.

Podsjećajući da je i Svjetska zdravstvena organizacija podigla nivo opasnosti sa trećeg na četrti stepen, u zvaničnom Briseelsu uvjeravaju kako u praćenju širenja virusa rade u uskoj koordinaciji sa ostalim međunarodnim faktorima. Pažljivo se analiziraju podaci iz država članica i , sudeći prema onome što je do danas pristiglio u Evropsku komisiju, još uvijek nema velikog broja oboljelih Evropljana, što ne znači da se to ne može uskoro dogoditi.

Komesarka Evropske unije za zdravlje Androulla Vasiliou je tim povodom izjavila:

"Prema izvještajima o situaciji, koji inače stižu posredstvom sistema za rano uzbunjivanje, jutros su tri slučaja oboljenja prijavljena na prostoru EU - jedan u Španiji i dva u Velikoj Britaniji. Za sva tri pacijenta se kaže da se oporavljaju na zadovoljavajući način. Inače, slučajeve na koje se sumnja prijavilo je više evropskih država i očekujemo da će se situacija u Uniji promijeniti u roku od nekoliko dana."

Potvrđuju to i eksperti koji kažu da i u ostalim evropskim državama u skoro vrijeme treba očekivati širenje svinjskog gripa. Sumnja se da su novi slučajevi već zabilježeni u Danskoj, Švedskoj, Italiji , Švicarskoj...

Češka, kao predsjedavajuća EU, već je najavila kako će se ministri zdravlja zemalja-članica okupiti u četvrtak na vanrednom sastanku posvećenom širenju opasnog virusa.

Za sada, predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso poručuje:

"Još je rano da se spekuliše oko situacije. Ono što mogu reći evropskim građanima je da vrlo pažljivo pratimo situaciju i u uskoj suradnji sa državama članicama."

Gospođa Vasiliou je bila ta koja je jučer izrekla već spomenuto, sporno, upozorenje:

"Prije svega, savjet putnicima … treba izbjegavati putovanja u Meksiko, Sjedinjene Države, odnosno putovati samo ako je neophodno. U svakom drugom slučaju, treba izbjeći putovanje."

Nakon ove izjave komesarke za zdravlje, danas se oglasila Evropska komisija, tvrdeći kako njen poziv izražava lični, a ne i zvanični stav Brisela. Za eventualne mjere , među kojima bi mogla biti i zvanična restrikcija putovanja u pravcu Meksika i Amerike, treba sačekati ministarski skup u Brisselsu.

XS
SM
MD
LG