Linkovi

SAD: Kako spasiti General Motors?


Doživjevši najveće gubitke u posljednjih 27 godina, General Motors je prisiljen ukinuti dodatnih 21.000 radnih mjesta. Biće obustavljenja proizvodnja automobila pod nazivom Pontiac do 2010. godine. Kompanija također planira prodati tvornice u kojima se proizvode vozila Saab, Saturn i Hummer.

Izvršni direktor kompanije Fritz Henderson ističe da će se General Motors usredočiti na glavne marke … Chevrolet, Cadillac, Buick i GMC:

"Cilj nije samo preživljevanje, nego i razvijanje plana koji će nam omogućiti tržišnu pobjedu."

Prošli tjedan, autokompanija je nagovjestila privremeno zatvaranje 13 tvornica kako bi bili uravnoteženi proizvodnja i prodaja.

Auto-analitičar Karl Brauer tvrdi da je General Motors imao malo izbora:

"Vrlo je jasno zašto je GM morao ovakav potez povući. Imaju jako mnogo neprodatih vozila koja se samo gomilaju na parkizima prodavaca."

GM planira ponuditi kreditorima, u zamjenu za 27 milijardi dolara duga, dionice kompanije. Od federalne vlade očekuju da prihvati više od 50 procenata dionica kompanije u zamjenu za 15 milijardi dolara koje je GM dobio kao hitnu finansijsku injekciju. Sve to bi trebalo pomoći kompaniji da smanji dug kako bi izbjegla bankrot.

Gospodin Henderson tvrdi da su spremni poduzeti sve mjere da bi GM ostao na nogama.

"Prije svega i iznad svega, naš je cilj uspješan General Motors. Ako to ne možemo postići bez ulaska u proces bankrota koji nam garantira određeno vrijeme poptrebno za prestruktuiranje, otići ćemo na sud, podnijeti potrebnu dokumentaciju i dati sve od sebe da spasimo kompaniju "

General Motors ima vremena do 1. lipnja da predstavi plan restrukturiranja kako bi i dalje mogao računati na financijsku pomoć federalne vlade.

U međuvremenu, Chrysler, takođe automobilski gigant u teškoćama, ima samo još nekoliko dana do roka koji mu je dala federalna vlada da postigne dogovor sa kreditorima i finalizira eventualne partnerske odnose sa italijanskim FIAT-om. U protivnom, nužnu vladinu pomoć neće dobiti.

XS
SM
MD
LG