Linkovi

Još uvijek rano za ocjenu uspjeha Obamine vanjske politike


Stručnjaci kažu da je predsjednik Barack Obama već uspio popraviti ako ništa onda barem intonaciju američke vanjske politike, iako konkretna postignuća tek treba da se dogode.

Stručnjaci kažu da je najhrabriji potez kada je vanjska politka u pitanju, predsjednik Obama u stvari povukao 6 nedjelja prije svoje inauguracije - kada je za državnog sekretara izabrao dotadašnjeg oštrog protivnika, Hillary Clinton.

No kada je nominacija gospodina Obame bila već sigurna stvar, kandidati su u stranu gurnuli medjusobne razlike,i zajedno se po prvi puta pojavili u gradu, simbolično odabranom zbog imena Jedinstvo, savezna država New Hampshire
Sa svoje strane ni Clintonova ovaj puta nije dovodila u pitanje Obamin osjećaj za vanjsku politiku.


Znam da će Obama biti vrhovni zapovjednik koji nikada neće oklijevati da se posluži silom, tamo gdje je ona potrebna, ali isto tako i diplomacijom, tamo gdje to bude mogućno., kazala je tada Clintonova.


Clintonovu je potvrdio Senat nakon što je ona ustvrdila da će pristup vanjske politike nove administracije biti manje konfrontativan.Moramo se mudro koristiti našom silom. Dakle, puni opseg sredstava na stolu, diplomatskih, ekonomskih, političkih, vojnih, pravnih, i kulturnih, rekla je državni sekretar Clinton američkom Kongresu.

Gospodin Obama je izmedju ostalog imenovao specijalne izaslanike za problematične tačke u svijetu: za Afghanistan i Pakistan, bivši diplomata za Balkan, Richard Holbrooke. Za izraelsko arapski sukob, bivši senator George Mitchell.

Kada je u pitanju Sjeverna Koreja i njen nuklearni program, predsjendik je imenovao diplomatu - veterana, Stephena Boswortha. No iako je bio dobrodošao u Seoul, Bosworthu je zanijekan poziv u Pjongjang.Nekoliko nedjelja kasnije Sjeverna Koreja je, usprkos cijelom svijetu, izvršila testiranje dalekometne rakete,a potom se povukla iz pregovora o njenom nuklearnom programu.
Predsjednik Obama je bio izložen republikanskim kritikama jer je ponudio dijalog Iranu i Kubi, kao i za prijateljsko rukovanje sa venezuelanskim diktatorom Hugom Chavezom. Republikanski kongresmen Connie Mack je u tom smislu kazao da pružena američka ruka neće promijeniti niti Kubu, niti gospodina Chaveza.

No Daniel Hamilton sa Univerziteta Johns Hopkins pozdravlja poteze predsjednika Obame kao nastojanje da se Amerika ponovno postavi kao pouzdan globalni partner.


Mnogi analitičari takodjer pozdravljaju nastojanja predsjednika Obame da popravi odnose sa Rusijom i Kinom.

Michael o Hanlon iz Instituta za političku analizu Brookings, ipak upozorava da je još rano da se vidi daju li takvi potezi dobre rezultate.

Reći da je sve krenulo odlično i glatko, malo je prerano. Sačekat ću prije nego se bar jedan problem konkretno riješi, kako bih im glasno zapljeskao, kaže analitičar o Henlon.


A Daniel Hamilton dodaje da je i sam nevoljan već sada ocijeniti vanjsku politiku predsjednika Obame. Najmanje godinu i pol u Bijeloj kući, kaže on, potrebno je kako bismo mogli prosuditi nečije postignuće.XS
SM
MD
LG