Linkovi

Svinjska gripa: Broj umrlih raste, svijet na nogama


Broj mrtvih, inače oboljelih od svinjske gripe, u Meksiku raste i do sada je, kako se procjenjuje, veći od stotinu. U toj je zemlji registrinano preko hiljadu i 600 oboljelih. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je virus koji izaziva tu gripu "virusom koji predstavlja hitnu međunarodnu brigu po opće zdravstvo sa potencijalom da izazove u pandemiju."

Iz sjedišta Međunarodnog crvenog križa saopšteno je da ne treba štedjeti sredstva i napore u nastojanjima da se spriječi širenje prijetnja te vrste.

Evropska unija zatražila je hitan sastanak ministara zdravlja koji bi, kako je najavljeno trebao biti održan u četvrtak.

U Sjedinjenim Državama je do sada potvrđeno 20 slučajeva oboljelih od svinjske gripe, 6 u Kanadi, zatim prvi slučaj danas u Španiji, nekoliko slučajeva oboljelih na Novom Zelandu i u Francuskoj se pomno prate i analiziraju.

Kada su u pitanju Sjedinjene Države, jutros se oglasio i predsjednik SAD Barack Obama, izjavivši da se stanje pažljivo prati, uz ocjenu da još uvijek nema razloga za alarm.

Bijela kuća se, inače, priprema se za koordiniran odgovor na tu prijetnju. Tim povodom, jučere je, vrlo rijetko do sada nedjeljom, u Bijeloj kući je održana konferencija za novinare.

Ključna tema, naravno, svinjska gripa.

Uz glasnogovornika Roberta Gibbsa, novinarima se obratio i doktor Richard Bessler, direktor Centra za kontrolu oboljenja i prevenciju, federalne agencije za praćenje infektivnih oboljenja:

"Bilježimo nove slučajeve oboljenja. Očekujemo da će ih biti i mnogo više."

Do sada je u pet američkih saveznih država registrirano je 20 oboljenja u relativno lakšem stadiju. Međutim, potencijalna opasnost potakla je federalnu vladu da hitno počne pripremati sveobuhvatne kontra-mjere.

I Janet Napolitano, ministrica za unutarnju sigurnost, je na nedeljnoj konferencija za novinare, istakla da će sva sredstava biti mobilizirana:

"Slično kao što to činimo kada se uragan približava nekom dijelu Amerike."

To znači otvaranje svih rezervi protiv-vakcine, razmjena svih informacija, nova istraživanja vakcina.

Gospodin Bessler je istakao da samo aktivnosti federalne vlade nisu dovoljne:

"Bitno je da ljudi znaju kako mogu spriječiti respiratorne infekcije. često pranje ruku je nešto što ponovo i ponovo ističemo."

U Meksiku, posebna pažnja posvećuje se zaštiti beba. Vojnici dijele maske na ulicama Mexico City-a, javna okupljana su otkazana, uključujući i službe u crkvama.

Gradonačelnik Mexico City-a Marcelo Ebrard potvrdio je da broj umrlih raste:

"U nedjelju su preminule dvije osobe, tri smrtna slučaja se ispituju, širom Meksika, preminulo je najmanje 86 osoba."

Bilo je to u nedjelju, a danas kako rekosmo, broj umrlih u Meksiku, zemlji gdje se svinjska gripa pojavila, umrlo je preko 100 osoba.

XS
SM
MD
LG