Linkovi

SAD: Kako uspješno pomoći Afganistanu i Pakistanu


Stanje u Pakistanu i strategija administracije predsjednika Obame prema toj zemlji i Afganistanu dominirale su drugim danom istupa američke državne tajnice Hillary Clinton na Capitol Hill-u. Kongresmeni nadležnog odbora Zastupničkog doma izrazili su ozbiljnu zabrinutost najnovijim razvojem događaja u Pakistanu, posebno zbog izrazitog jačanja talebanskog uticaja i snage u područjima uz granicu sa Afganistanom.

Kongresmene posebno brine neshavatanje mnogih u Pakistanu kakvu i koliku prijetnju predstavljaju militanti.

Zastupnica Nita Lowey, je u tom smislu zapitala:

"Kako imati uspjeha u Pakistanu, ako sami Pakistanci ne žele, ili nisu u stanju odlučiti koju stranu odabrati i da li i kako se suprotstaviti ekstremizmu i militantima?"

Kongresmen David Obey podsjetio je na sporazum pakistanske vlade sa Talebanima u dolini Swat kao jedan od dokaza snaženja i širenja talebanskog uticaja na samo 100 kilometara od Islamabada, političkog i administrativnog centra Pakistana. Po njegovoj ocjeni....:

"Političke frakcije u Pakistanu igraju igre u vlastitom interesu, ne fokusiraju se na stvarne prijetnje državi kao cjelini. Pakistanska vlada se više bavi Indijom, a daleko manje realnim opasnostima po unutarnju stabilnost Pakistana."

Bez djelotvorne vlade, posvećene pravim problemima, dodao je konresmen Obey, ni pomoć Sjedinjenih Država neće dati rezultata.

Gospođa Clinton je, odgovarajući na ove i druge konstatacije, istakla da mijenjanje "paradigmi i stanja svijesti" u Pakistanu nije nimalo lako, i dodala da vjeruje da se tamošnje frakcije ipak približavaju spoznaji o najvećim opasnostima:

"Ohrabrena sam saznanjem da i lideri opozicionih stranaka, čak i islamističkih političkih partija, počinju osuđivati sporazum za dolinu Swat. Poslanici parlamenta takođe počinju otvoreno govoriti. Pozvala sam i pakistansku dijasporu da jasno progovori o tome."

Administracija predsjednika Obame priprema listu kriterija kojima će biti procjenjivano poboljašanje unutarnjeg stana u Afganistanu i Pakistanu. Nešto slično Kongres je u više navrata tražio vezano za Irak i prethodnu administraciju. Državna tajnica, gospođa Clinton, takođe je istakla da je to nephodno:

"Mislimo da vam dugujemo takvu listu, listu mjera kojima ćemo i mi, u administraciji, pokušati mjeriti da li ostvarujemo progres ili ne, a takođe i vi u Kongresu."

Govoreći o drugim pitanjima, gospođa Clinton je naglsila da Washington veće surađivati sa palestinskom vladom, ukoliko Hamas bude uključen, osim ako Hamas prizna Izrael, odrekne se nasilja i saglasi sa postojećim sporazumima.

Kada je u pitanju Iran, državna tajnica je rekla da svi znavničnici drugih država sa kojima je do sada razgovarala podržavaju čvrst stav prema iranskom režimu. Govoreći o Somaliji ona je naglasila da administracija ne analizira samo problem piratstva, nego razmatra kako najdjelotvornije pomoći novoj, prelaznoj vladi u Mogadišu da usješno odgovori izazovima sa kojima se ta zemlja suočava.

XS
SM
MD
LG