Linkovi

Nikola Špirić u Washingtonu:  Budućnost BiH mora ležati na patriotizmu njenih građana


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić danas je, u okviru boravka boravka u Washingtonu, centru "Woodrow Wilson" govorio o uspjesima, zastojima i izazovima koji stoje pred BiH, posebno na putu daljih evroatlantskih integracija.

Tom prilikom gospodin Špirić se založio za povlačenje inostranih sudija, ukidanje Visokog predstavnika, rječju, za manju ulogu međunarodne zajednice u BiH, a veći dijalog među bosanskoherecgovačkim političarima. Po njegovoj ocjeni budućnost BiH mora ležati na patriotizmu njenih građana, jakim entitetima i jakoj državi, mada neki smatraju suprotno i mada će se u Federaciji, kako je rekao, odmah složiti sa ukidanjem Federacije BiH, ako se ukine i entitet Republika Srpska. Istakao je, međutim da su entiteti ustavne kategorije, određene Daytonskim sporazumom i neupitne su u daljim ustavnim promjenama.

Gledišta koja je gospodin Špirić danas iznio u centru "Woodrow Wilson" uglavnom se podudaraju sa gledištima njegove stranke, SNSD-a, i predsjednika te stranke premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

Uz ovu osnovnu informaciju o stavovima koje je iznio predsjedavajući Vijeća ministara BiH na našoj web-stranici možete čuti i odgovor gospodina Špirića na pitanje: "Kako postići kompromis sa onima koji drugačije vide unutarnje uređenje BiH" koje mu je postavio izvještač Glasa Amerike Omer Vatrić.

XS
SM
MD
LG