Linkovi

Evropski parlament: Usvojena rezolucija o BiH


Danas je u Evropskom parlamentu u Strasbourg-u izglasana nova rezolucija o BiH kojom se, u najkraćem, pozivaju I domaći političari i evropski vrh da se, konačno svim snagama, angažuju na pokretanju zaustavljenih reformi i ubrzanom usvajanju evropskih standarda, nužnih da dostignu integracijski proces ostatka regiona i tako izbjegnu izolaciju.

Izrazita većina evropskih parlamentaraca prisutnih na plenarnoj sjednici - 305 za, 23 protiv i 12 uzdržanih - glasalo je za poruku kojom se jasno ukazuje kako na sadašnji način uređena BiH, uz političke lidere sklonije nacionalističkoj retorici nego političkom konsenzusu, ne može računati na skoro evropsko članstvo. Ustroj države bi morao biti u skladu sa onim što se od svih evropskih članica očekuje - funkcionalna, demokratska, sa institucijama koje su sposobne djelovati van uticaja politike.

Doris Pack, poslanica koja je formulirala i podnijela danas usvojenu rezoluciju, je istakla:

"Mi u Evropskom parlamentu zaista imamo utisak da političari u BiH ne razumiju da je zaista krajnje vrijeme da nađu kompromis, osnaže državu i krenu naprijed. Sa druge strane, ovom rezolucijom tražimo od Evropske komisije i Vijeća da obrate pažnju na prilike u BiH , a ne da ostavljaju utisak kako ih se to ne tiče. Zato želimo da i Evropsko vijeće radi, ali zaista radi u tom pravcu. U međuvremenu, saznali smo i od komesara za proširenje Oli Rehna da je on zaista odlučan u podršci BiH. U svakom slučaju, insistiramo kod Komisije i Vijeća da čine više".

Što se tiče bosanskoherecgovačke političke elite, upućene su joj tri kratke poruke - završite odmah posao na podjeli državne imovini, započnite proces ustavne reforme i nemojte smetnuti s uma da Evropska unija nikada neće pristati da u svoje članstvo primi dijelove zemlje. Evropska članica može postati samo cjelovita BiH.

Na širem , međunarodnom planu, traži se snažnije dogovaranje Brisela sa Washingtonom oko zajedničke, energičnije podrške kojom bi trebalo zaustaviti dalje pogoršavanje političkih prilika i spriječiti moguću destabilizaciju balkanskog regiona.

XS
SM
MD
LG