Linkovi

Evropski parlament: Danas rasprava, sutra usvajanje rezolucije o BiH


Ton današnje rasprave na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourg-u u najkraćem upućuje na zaključak – o BiH će, nakon sutrašnjeg glasanja, biti usvojena nova rezoluciju o kojoj će biti istaknuto da se i sa domaće i sa evropske strane premalo ulaže u podršku državi, ali i pokazuje da ovaj, odlazeći saziv Evropskog parlamenta konačno razumije da je evropska i međunarodna pažnja neopravdano dugo bila skrenuta sa prilika u zemlji u kojoj već mjesecima nema konsenzusa o ključnim pitanjima njene budućnosti.

U najkraćem, BiH nema čvrste državne institucije bazirane na vladavini zakona, sposobne za efikasan, samostalan i rad nezavisan od političkog uticaja. Nema političkog konsenzusa o budućnosti, zbog čega izostaje i progres u reformama i ispunjavanju evropskih standarda.

Umjesto toga, mnogo je nacionalističke retorike, a malo napretka, ocijenio je potpredsjednik češke vlade Petr Necas:

"Razočarani smo nedostatkom progresa u radu bosanskohercegovačkog Vijeća ministara i državnog parlamenta. Nisu ispunili ono što je neophodno, državne institucije urgentno trebaju biti osnažene, a njihova funkcija mora biti značajnija, kako bi počele da daju stvarne rezultate.To je od ključnog značaja, jer EU može da radi samo sa cjelovitom BiH, a ne sa njenim dijelovima."

Slične su bile i ocjene evropskog komesara za proširenje Olli Rehn-a:

"Ukupne reforme u zemlji su i dalje spore, uključujući osnovne evropske prioritete i uvjete. Nacionalistička retorika je još uvijek veoma prisutna, stvarajući nepotrebne tenzije, što mora da se promijeni ukoliko BiH želi da nastavi sa progresom prema Evropi i ne zaostane iza svojih susjeda."

Rezolucija, o kojoj će se glasati sutra, poziva i evropsku i bosanskohercegovačku stranu da se konačno probude, zaustave negativan trend i pokrenu reforme.

Autorica rezolucije o BiH Doris Pack je tokom današnje rasprave na zasjedanu Evropskog parlamenta rekla:

"Želim da istaknem tri tačke. To su jasno utvrđivanje državne imovine, koje mora u cjelosti biti riješeno, zatim reforma ustava koja mora doći konsenzusom na političkom i socijalnom nivou društva, te činjenica da samo cjelovita država može postati članica Evropske unije. Uz ovo, treba da obratimo pažnju i na pitanje ukidanja viza. Stanovnici BiH bi željeli da slobodno putuju, kao što to već rade njihovi političari. Do kraja ove godine ti isti političari moraju osigurati uslove za zeleno svjetlo za ukidanje viza."

Hannes Swoboda, član Evropskog parlamenta iz Austrije je istakao i ovo:

"Riječ je o nečemu što sami stanovnici BiH moraju učiniti, što mi ne možemo učiniti za njih. Oni moraju da riješe svoje probleme, tada će vrata EU biti otvorena. Mapa puta prema članstvu zavisi od napora kakve čine na terenu, a mi, sa naše strane , moramo ostati čvrsti u obećavanju evropskog članstva."

XS
SM
MD
LG