Linkovi

Hillary Clinton: U BiH imamo još posla


Juče je pred Komitetom Zastupničkog doma američkog Kongresa za pitanja vanjske politike, državni sekretar Hillary Clinton više od 4 i po sata odgovarala na pitanja zastupnika i svojim odgovorima pružila široku i jasnu sliku buduće američke vanjske politike, prema viziji, kako je naglasila, i predsjednika Obame i svih u State Departmentu.

Pored gorućih pitanja, o čemu smo vas ukratko obavijestili juče, zastupnici su njenu spremnost da govori direktno i bez ustezanja, iskoristili i otvorili i brojne druge teme. Jedna od tih tema je i odnos sadašnje američke administracije prema (ne)prilikama u Bosni i Hercegovini.

Otvorena je pitanjem Russ-a Carnahan-a, kongresmena iz američke savezne države Missouri:

"Ja zastupam jednu od najvećih zajednica građana bosanskog porijekla u Americi. Zajedno sa Chrisom Smithom, mojim kolegom, formirao sam Bosanski klub pri Kongresu. Bosna i Hercegovina je društvo duge istorije multikulturnog i multietničkog postojanja. Tamošnjim ljudima su sada nužne reforme ustava, ali tamo se ništa nije mijenjalo još od vremena administracije predsjednika Clintona…. Ja se nadam da ćete vratiti istočni dio Evrope na pravi put i želio bih čuti Vaš komentar o tome."

Na ovaj upit kongresmena Carnahan-a gospođa Clinton je, rekavši da joj je drago što je spomenuo Bosnu i Hercegovinu, odgovorila:

"Ta je zemlja, zajedno sa ostatkom Balkana, i dalje naša velika briga. Mnogo sam vremena posvetila tome u razgovorima sa svojim kolegama i na summitu NATO-a i EU, o tome šta možemo i šta treba da uradimo, i u Bosni, i u drugim zemljama na Balkanu. Pozdravljam to što ste vi zajedno sa kongresmenom Smithom uradili oko formiranja kluba Bosne i voljela bih da saznam više o bilo kojoj ideji koju tu budete imali... Ukratko - mi imamo još posla u Bosni... Međunarodna zajednica tamo još nije uspostavila jednu demokratsku i funkcionalnu vlast, niti je na bilo koji način počela reintegraciju društva u BiH. Dakle, nadam se da ćete i Vi učestvovati u onome što mi nastojimo, a to je da nađemo pravi put za rješavanje pitanja Bosne i drugih balkanskih zemalja."

XS
SM
MD
LG