Linkovi

SAD: Oštra politička borba oko tehnika ispitivanja osumnjičenika za terorizam


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, dirnuo je, kako neki analitičari kažu, u osinje gnijezdo kada je dozvolio objavljivanje strogo povjerljivih zabilješki i podsjetnika o detaljima tehnika ispitivanja koje su odobrene u vrijeme mandata prethodnog predsjednika George W. Busha. Gospodin Obama je sada otvorio i vrata mogućem podizanju optužnica protiv najviših zvaničnika Bushove administracije koji su odobrili korištenje takvih metoda. Dilema kako se nositi sa neposrednom prošlošću, prošlošću vezanom za prethodnu administraciju, bez raspaljivanja razdora među dvije dominirajuće američke stranke je za sadašnjeg predsjednika, gospodina Obamu, izuzetno teška.

Činjenica je da se svaki novi američki predsjednik morao se nositi sa teretima naslijeđenim od prethodnika. Ni Barack Obama nije izuzetak. Objavljivanje zabilješki o tome kako ispitivati uhvaćene osumnjičenike za terorizam, posebno one najvišeg nivoa, može uvesti gospodina Obamu u pravu političku kaljugu.

Nakon uvjeravanja agenata CIA-e da neće biti optuživani zbog primjene grubih tehnika ispitivanja, predsjednik Obama je istakao da se to ne odnosi na one koji su bili odgovorni za pravna tumačenja i odobravanje tih metoda. O tome će, kako je rekao, odlučivati ministar pravosuđa Eric Holder.

Neki članovi Kongresa zahtijevaju istragu o primjeni grubih metoda ispitivanja, uključujući i simulirano gušenje vodom. Gospodin Obama je, pak, jasno rekao da nema namjeru trošiti mnogo vremena i energije na to pitanje:

„Generalno gledajući, mislim da bi trebali gledati naprijed, a ne na ono što je iza nas. Brine me ako ovo pitanje bude toliko politizirano da nas spriječi da djelujemo učinkovito, ako umanji našu sposobnost da obavljamo aktivnosti ključne za nacionalnu sigurnost."

Pitanje tretmana zatvorenika je, međutim, već tema žestokih političkih debata. Bivši potpredsjednik Dick Cheney, braneći politiku administracije čiji je dio bio, pozvao je gospodina Obamu da obznani i do kakvih se vrijednih obavještajnih informacija došlo takvim metodama ispitivanja.

Državna tajnica Hillary Clinton uvučena je u te rasprave na saslušanju u Kongresu. Pritisnuta riječima kongresmena Dana Rohrabacher-a o Cheney-evim komentarima, gospođa Clinton je pokušala odgovoriti kratko:

„Neću vas iznenaditi ako kažem da ne smatram Dick-a Cheney-a pouzdanim izvorom informacija."

No, ni kongresmen Rohrabacher se nije dao:

„Gospođo Clinton, bio sam vrlo jasan... Dick Cheney je tražio objavljivanje specifičnih dokumenata. Mi ne tražimo vaše mišljenje o Dick-u Cheney-u."

Hillary Clinton je na to odgovorila:

„Gospodine kongresmenu, vjerujem da trebamo ići do samog dna cijele ove stvari. Mislim da je to u najboljem interesu naše zemlje. To je ono u što vjeruje i predsjednik Obama i zato radi to što radi."

Pred predsjednikom Obamom je oštra politička broba oko ovog pitanja. Ali to nije ono što Obama osobno želi, smatra politički analitičar Stuar Rothenberg:

„Mnogo je ljudi u Demokratskoj stranci koji nezadovoljni Bushovom administracijom i taktikama koje su bile odobravane. I oni koji su sada u Bijeloj kući su nezadovoljni. Ali, mislim da Obama ne želi trovati vodu unaokolo."

Gospodin Rothenberg dodaje da Obama vrlo dobro zna da će trebati podršku Republikanaca za ključne političke poteze u ekonomiji i zdravstvu. Ali ako se lopta počne kotrljati unatrag, u ispitivanje prošlog, dodaje gospodin Rothenberg, Kongres može preuzeti stvari u svoje ruke, ostavljajući predsjedniku Obami male mogućnosti konrole nad konačnim krajem ovog kotroverznog pitanja.

XS
SM
MD
LG