Linkovi

BiH: Kakva zaštita građana pred kriminalcima!?


Bosanskohergegovačka javnost i danas je zaprepaštena napadom koji se juče desio pred ulazom u Sud BiH. Prije nego što mu je za organizovani kriminal, trgovinu ljudima, navođenje na prostituciju i pranje novca izrečena kazna zatvora od 12 godina i 280 hiljada KM, Tasim Kučević je fizički napao gospođu S.M. Riječ je o tetki djevojaka koje je Kučević tjerao na prostituciju – jedna je izvršila samoubistvo, a drugoj se gubi trag u Italiji. Umjesto sudske policije, gospođu S.M. je pokušala zaštititi jedino novinarka Federalne televizije Vildana Duran.

Osuđeni kriminalac Tasim Kučević doveden je danas u Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Po njihovom nalogu je rano jutros uhapšen u Tuzli upravo zbog napada na S.M. ispred Suda BiH. Predstavnici Suda BiH zaprepašteni su napadom. Takve postupke smatraju neprihvatljivim i traže provođenje adekvatnih mjera. Ističu da sigurnost u kompleksu Suda BiH nije njihova nadležnost.

Manuela Hodžić, glasnogovornica Suda BiH je, između ostalog, rekla:

„To nije krivica Suda BiH i ne može biti, jer Sud BiH nije zadužen za sigurnost. Za to je zadužena sudska policija. Oni su zaduženi da brinu za sigurnost i posjetilaca, i novinara, i uposlenika, i za održavanje reda i mira u sudnicama."

Prozor ureda zapovjednika Sudske policije BiH Želimira Bošnjaka okrenut je dvorištu u kojem se napad desio. On ga naziva incidentom koji se nije mogao predvidjeti:

„Sudski policajci su možda mogli da reaguju brže u pružanju pomoći novinarki…Tu je malo sporo išlo kod situacije vezano za novinarku, ali ostalo sve mislim da je urađeno onako kako je u tom momentu moglo biti urađeno i kako je planirano da se uradi."

Oštre osude napada stižu sa svih strana… od sudova i tužilaštava do ureda gradonačelnika Sarajeva. Nevladine organizacije iz cijele BiH koje se bave zaštitom ljudskih prava reagirale su zajednički. Dijana Šehić, predstavnica NGO „Prava za sve" kaže da su zaprepašteni napadom trgovca ljudima na člana porodice njegovih žrtava.

„Mi smo zgroženi i šokirani bahatim i arogantnim ponašanjem ovakvog kriminalca i to pred zgradom Suda BiH. I s razlogom se pitamo kakvu zaštitu mi možemo, obični građani, očekivati u gradu Sarajevu i na području BiH uopšte, ako se kriminalci na ovakav način ponašaju."

Skoro kao i sam napad, javnost je uznemirila informacija da je Tasim Kučević, nakon napada i izricanja pravosnažne presude od 12 godina zatvora za organizirani kriminal, iz Suda BiH otišao kući. Manuela Hodžić, glasnogovornica Suda BiH kaže da je riječ o uobičajenoj proceduri:

„Ne može se uputiti osuđena osoba na izdržavanje kazne ukoliko pismeni otpravak presude nije gotov. Dakle, procedura je sljedeća – radi na pismenom otpravku presude i onda se daje naredba za upućivanje na izvršenje kazne."

Predsjednica Suda BiH Medžida Kreso za sutra je zakazala hitan sastanak predstavnika svih institucija koje se koriste kompleksom zgrade - Tužilaštva BiH, Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća i Sudske policije BiH.

XS
SM
MD
LG