Linkovi

SAD: Počeo povratak povjerenja u finansijski sistem


Američki ministar finacija Timothy Geithner ocijenio je da velika većina banaka u Sjedinjenim Državama ima obrtnog kapitala više nego što je potrebno. On je takođe istakao da i u federalnom programu spašavanja nesolventnih banaka ima dovoljno novaca za dalju finansijsku konsolidaciju. Unatoč tome, gospodin Geitner je upozorio da postoje i određene prepreke koje koče proces kreditiranja, proces od kojeg uveliko ovisi ekonomski dinamizam.

Spomenute ocjene ministar je iznio tokom susreta sa članovima radnog tijela Kongresa zaduženog za nadzor kretanja u američkom finasijskom sektoru.

Uz isticanje činjenica da je povratak povjerenja u finasijski sistem počeo, da je u federalnom programu spašavanja banaka ostalo je još 135 milijadri dolara, gospodin Geithner je naglasio da je za pouzdane procjene efekata još rano:

"Teško je prociieniti uticaj federalnih programa pomoći jer je nemoguće u ovom trenutku prosuditi kako bi finansijsko tržište i banke radile bez akcija koje smo poduzeli."

Gospodin Geithner je rekao da interno, međubankarsko kreditiranje, oživljava, ali da je pad komercijalnog, industrijskog i potrošačkog kreditiranja još uvijek značajan. Oni koji reguliraju kretanja na finansijskom tržištu moraju voditi računa o solventnosti banaka i finansijskog sistema kao cjeline:

"Jedno je da li finansijske institucije pojedinačno imaju dovoljno kapitala da kreditiraju, a drugo da li sistem u cjelini funkcionira u korist svih Amerikanaca."

Uz precizno reguliranje plata i bonusa direktorima firmi koje su dobile federalnu finasijsku pomoć, članovi panela zatražili su od Ministarstva finasija i funkcionalniji način mjerenja rezultata 700 milijardi dolara vrijednog programa pomoći.

Richard Neiman, kontrolor poslovanja banaka na području američke savezne države New York je u tom smislu upitao:

"Zašto ljudi ne vide napredak na osnovu poteza Ministarstva finasija? Možda zato što je to teško u mjecec, dva, tri... Ali, možda i zato jer se stvari ne odvijaju onako kako bi željeli."

I specijalni inspektor federalne vlade izvjestio je da se proces spašavanja banaka slabo kontrolira i podložan je malverzacijama. U tom se izvještaju takođe ističe da Amerikanci imaju pravo znati kako se porezi koje plaćaju koriste.

XS
SM
MD
LG