Linkovi

SAD: Obamina najteža odluka


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je izjavio da ovisi o ministru pravde hoće li se krivično goniti zvaničnici iz administracije prethodnog predsjednika, predsjednika George W. Busha, koji su odobrili grube metode ispitivanja zatvorenika osumnjičenih za terorizam.

Gospodin Obama je istakao da se on osobno protivi krivičnom gonjenju svakoga ko je koristio takve metode ispitivanja, ako su one bile u skladu s zakonskim odredbama prethodne administracije. No, na ministru pravosuđa Ericu Holderu je, nastavio je američki predsjednik, da li da podigne optužnice protiv onih koji su oformili takve zakonske odredbe.

Predsjednik Obama je dodao da je prošlonedjeljni potez da se objave dokumenti u kojima se detaljno opisuju metodi ispitivanja osumnjičenika, bila do sada najteža odluka koju je morao donijeti.

U intervjuu za TV mrežu FOX, bivši potpredsjednik SAD Dick Cheney je stao u obranu metoda ispitivanja, rekvši da su tim metodama polučeni konkretne rezultate u zaštiti zemlje. On je također zatražio da se objave svi dokuemnti, kako bi se vodila, kako je rekao, fer debata.

XS
SM
MD
LG