Linkovi

Koliko je prihvaćena Obamina ispružena ruka?


Nedavno rukovanje predsjednika Baracka Obame sa venecuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom samo je dio njegovog ukupnog pristupa vanjskoj politici Sjedinjenih Država. Još kao kandidat, Barack Obama je rekao da će biti spreman da razgovara sa američkim neprijateljima, što se bitno razlikuje od stajališta njegovog predhodnika, George Busha. Taj novi pristup Baracka Obame bio je vidljiv proteklog weekend-a, kao i proteklih sedmica. Koliko, medjutim, predsjednik Obama nailazi na adekvatan odgovor sa druge strane?

Na mobilnim telefonima odmah nakon Summita američkih država pojavile su se fotografije Baracka Obame sa venecuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom. Fotografija prikazuje srdačno rukovanje sa Chavezom koji je ranije Obamu nazvao neznalicom, a predsjednika Busha djavolom.

“Morate biti pažljivi sa kim se okolo šalite. To je bilo neodgovorno od predsjednika da se šali sa Hugom Chavezom", kaže republikanski kongresmen iz Nevade John Ensing.

" Malo je vjerovatno da će moje rukovanje i ljubazan razgovor sa gospodinom Chavezom ugroziti strateški interes Sjedinjenih Država", odgovorio je Obama.

Ne bi trebalo biti iznenadjujuće da predsjednik Obama nastoji doprijeti kako do prijatelja, tako i neprijatelja, nakon što je obećao promjene.

Već u prvih 90 dana on je pružio ruku iranskom narodu...

"Vi i svi vaši susjedi i svijet uopće može živjeti u većoj sigurnosti i većem miru", rekao je Obama.

Mslimanima širom svijeta…i Rusima.

I gdje ga je sve to dovelo?

"Mislim da on to dosljedno radi, tako da ima bolje izglede za postizanje nekih dogovora sa ljudima, da postigne nešto što želimo postići", kaže urednik lista Foreign Affairs, James Hoge.

Jedna promjena je već ostvarena. Kuba. Ukidanje ograničenja putovanja kubano-amerikancima. Potez koji je podstaknuo kubanskog predsjednika Raula Castra da sa uzbudjenjem objavi da će razgovarati o "svemu, svemu, svemu", sa predsjednikom Obamom.

Sa Sjevernom Korejom i Iranom, barem za sada nije tako. I to je lekcija iz vanjske politike - Ma koliko pružate ruku ponekad nema niko da je prihvati.

XS
SM
MD
LG