Linkovi

Američka vojska-ubrzani put do dobijanja državljanstva


Američka vojska pojačava napore za regrutiranje useljenika koji još nemaju američko državljanstvo. Vojska, zauzvrat, daje mogućnost ubrzanog stjecanja državljanstva.

General George Casey, zapovjednik stožera američke kopnene vojske predvodi svečano polaganje zakletve grupe regruta u New Yorku. Polovica od 32-jice su useljenici iz zemalja kao sto su Pakistan Indija, Južna Koreja i Bangladeš. General Casey zaželio je dobrodošlicu novim vojnicima, regrutiranim u okviru novog programa kojem je cilj u vojsku privući kvalificirane strance. Riječ je o svojevrsnoj prečici do američkog državljanstva. Da bi mogli sudjelovati, stranci moraju barem dvije godine legalno boraviti u Sjedinjenim Državama. Poručnik Margaret Stock kaže da vojska traži kandidate s poznavanjem stranih jezika ili znanjima iz područja medicine.

Tražimo ljude koji poznaju strane kulture, s kojima dolazimo u dodir. U Iraku i Afganistanu se pokazalo vrlo važno da imamo ljude koji razumiju tamošnju sredinu. To je od ključne važnosti za uspjeh na bojnom polju, kaže Margaret Stock.

Od februara, kada je program počeo, regrutirano je 52 vojnika-stranaca, od kojih je 60 posto s fakultetskom diplomom. Američka vojska pokušava privući kandidate koji govore neki od 35 jezika koji za Sjedinjene Države imaju stratešku važnost. Stephen Chi iz Kine govori kantonski, uz još četiri druga, te će u vojsci biti specijalist za nabavku nafte. On kaže da se prijavio ne radi želje za američkim pasošem, već zbog bliskih ljudskih veza koje vladaju među vojnicima.

Odrastao sam u Norveškoj, moji su roditelji Kinezi, nikad se nisam osjećao da negdje pripadam. Pristupanjem američkoj vojsci dobio sam priliku da konačno to postignem.

24-godišnja Toniya Mishra, će raditi kao specijalist za hemijsko pročišćavanje vode. Ona kaže da joj se vojska sama javila nakon što su na internetu pronašli njen rezime. Iako je početna plaća niža od one kojoj se ona, obzirom da ima magisterij, nadala, ona navodi druge pogodnosti.

Vojska pruža dobro zdravstveno osiguranje, osigurana je i moja obitelj. Omogućuje putovanja u različite zemlje. To je bolje nego bilo što drugo u ovakvoj ekonomskoj situaciji kakva je danas.

Za regrute sljedeći je korak temeljna obuka - zahtjevni devetomjesečni program stjecanja tjelesne kondicije, discipline i bojne uvježbanosti. Do sada se za ovaj program prijavilo 380 stranaca koji žive u Americi, a vojska najavljuje da mjesta ima još za više od 600 kandidata - do decemra kada program završava s radom.

XS
SM
MD
LG