Linkovi

Konferencija UN o rasizmu: Govor iranskog predsjednika izazvao proteste


Govor iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada na konferenciji Ujedinjenih naroda o rasizmu koja se održava u Ženevi, a u kojem je kritiziro Izrael izazvao je burne reakcije. Niz predstavnika evropskih zemalja je napustio salu u znak protesta nakon što je iranski lider osudio osnivanje Izraela 1948. godine, nazvavši to najokrutnijim, represivnim i rasističkim režimom stvorenim na motive iskupljenja za patnje Jevreja.

Diplomati UN-a i zapadnih zemalja su tu izjavu nazvali užasnom, anti-semitskom, izjavom koja podstiče mržnju. Neki od prisutnih su konstantno prekidali govor iranskog lidera. Pripadnici službe sigurnosti su iz sale izvukli nekoliko prosvjednika koji su nosili šerene perike. Jedan od njih je uzvikivao "rasista" i bacio crveni klovnovski nos na iranskog predsjednika, ali ga nije pogodio. Francuska unija jevrejskih studenata preuzela je odgvornost za taj čin, uz saopštenje das u njeni članovi, obučeni kao klovnovi "simbolizirali maskeradu koju konferencija predstavlja."

Iranski predsjednik se tokom prekida njegovog govora smiješio i nastavljao sa govorom koji su u nekoliko navrata aplauzom pozdravili uglavnom članovi delegacije Irana.

Osim kritika upućenih na račun Izraela, Mahmud Ahmadinejad je osudio I Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i zatražio reformu, odnoso ukidanje prava na veto koje imaju pet stalnih članica

Glasnogovornik komisije UN-a za ljudska prava Navi Pillay je rekao da je govor iranskog lidera bio potpuno neprikladan za konferenciju čiji je cilj njegovanje različitosti i tolerancije.

U Washingtonu, glasnogovornik State Deparmtenta Robert Wood je istakao da je obraćanje gospodina Ahmadinejada bilo neprihvatljivo i da je podsticalo rasnu mržnju.

Devet zemalja, među kojima i Sjedinjene Američke Države i Izrael, bojkotirale su ženevsku konferenciju uz obrazloženje da bi mogla biti anti-semitski forum. Među zemljama čiji predstavnici nisu prisustovali konferenciji su i Holandija, Poljska, Australija, Kanada, Njemačka, Italija i Novi Zeland.

XS
SM
MD
LG