Linkovi

BiH i MMF: Pogoršano ekonomsko stanje u FBiH


Nakon posjete Banjaluci članovi misije Međunarodnog monetarnog fonda sastali su se danas u Sarajevu sa premijerom i ministrima Vlade Federacije BiH. Na početku pregovora o novoj posudbi za Bosnu i Hercegovinu, šef misije MMF-a u BiH Costas Cristou nije želio govoriti konkretnije o uvjetima i novčanim iznosima. U krugovima bliskim federalnoj vladi nezvanično se spominju cifre od oko milijardu eura za BiH, od čega bi oko 800 miliona bilo namijenjeno Federaciji.

U najkraćem, podrška Međunarodnog monetarnog fonda Bosni i Hercegovini zavisi od potreba zemlje, ali i paketa mjera koje će ponuditi domaće vlasti, istakao je gospodin Cristou:

„Vrlo je jasno da se ekonomska situacija pogoršava. To utječe na fiskalnu situaciju. Ovo je bila prva preliminarna razmjena stajališta se premijerom o tome kako se može rješavati ova situacija. Mi smo jako ohrabreni odlučnošću koju premijer iskazuje u smislu hvatanja u koštac sa situacijom. U narednim danima razgovaraćemo o više detalja o tome koje su tačno namjere u smislu politika koje donosi Vlada."

Prvog dana pregovora, federalni premijer Nedžad Branković prezentirao je gostima projektovana rješenja institucija Federacije za prevazilaženje ekonomske krize. Na prvom mjestu nalazi se reforma zakonodavstva u oblasti javnih prihoda i troškova javne uprave svih nivoa vlasti Federacije. S tim u vezi gospodin Branković je rekao:

„Prezentirao sam našem gostu danas metod kako se radi u Federaciji. Kada treba da usaglasite nivo toplog obroka u Federaciji, za taj sastanak vam je potrebno 22 čovjeka, a taj sastanak se zove sastanak svih premijera i ministara finansija Federacije. To je najkvalitetnija slika kroz kakvu složenu strukturu Federacije moramo provesti reforme… ali ih moramo provesti."

U Vladi Federacije očekuju povoljan aranžman sa MMF-om, što bi, prema njihovoj procjeni, omogućilo konsolidaciju federalnog budžeta u naredne dvije godine. Delegacija MMF-a će se o konačnom dogovoru u vezi kreditnog aranžmana izjasniti krajem aprila, kada završe pregovore sa nadležnim predstavnicima države, entiteta i distrikta Brčko.

XS
SM
MD
LG