Linkovi

Barack Obama odbacio kritike zbog rukovanja sa Hugom Chavezom


Predsjednik Barack Obama je završio Summit sa regionalnim liderima obećavajući izgradnju novog američkog imagea, kao jednakog partnera u rješavanju problema u regionu. Na dvodnevnom Summitu država američkog kontinenta, završenom jučer u državi od dva otoka, Trinidad i Tobago, američki predsjednik je izrazio nadu da će popraviti američki ugled medju prijateljima, i možda steći neke nove prijatelje. Medju onima koji su, kako se čini, privučeni obećanjima novog partnerstva bio je i venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, ljevičar koji je svojevremeno predsjednika Busha povezao sa djavolom.

Predsjednik Obama je summit sa liderima 12 država Južne Amerike započeo pozivom na dijalog: "Ja imam toliko toga da naučim i radujem se da čujem vas i da nadjemo put kako zajedno možemo efikasnije raditi."

Iznenada venecuelanski predsjednik Hugo Chavez je prišao gospodinu Obami i poklonio mu knjigu na španskom jeziku urugvajskog novinara Eduarda Galeanua, iz 1971: "Otvorene vene Latinske Amerike, pet stoljeća pljačkanja kontinenta", vrlo popularnu medju ljevičarima.

Sljedeće noći, na web stranici venecuelanske vlade pojavila se stranica sa fotografijom na kojoj se Hugo Chavez rukuje sa predsjednikom Obamom.

Direktor Summita, Jeffrey Davidov kaže da je to Chavez uradio sa razlogom:"Postoji veliki broj ljudi u Venecueli, vjerovatno ogromna većina stanovništva koji imaju povoljnije mišljenje o predsjedniku Obami nego o Chavezu."

- Kažete da je Obama popularniji u Venecueli od Chaveza.
- Da, odgovorio je Davidov.

I dok su kod kuće neki republikanci oštro kritikovali njegovo rukovanje sa Chavezom predsjedik Obama je odbacio te kritike.

"Venecuela je zemlja čiji je vojni budžet 600 puta manji od budžeta Sjedinjenih Država. Oni su vlasnici CITGO naftne komapnije. Malo je vjerovatno da su moje rukovanje i ljubazni razgovor sa gospodinom Chavezom ugrozili strateške interese Sjedinjenih Država. Ne mislim da će za to iko naći bilo kakve dokaze", rekao je Obama.

Chavez je tokom summita, izvještava američka TV mreža ABC, prišao državnom sekretaru Hillary Clinton, i rekao da vraća ambasadora Venecuele u Washington, izražavajući nadu u novu eru odnosa nakon rukovanja sa Obamom.

Tokom privatnog 75 minutnog sastanka, Chavez i drugih 11 južno-američkih lidera su podsticali predsjednika Obamu da ukine embargo protiv Cube. Predsjednik je odgovorio da se ostvaruje napredak sa Cubom.

"Činjenica da smo čuli Raula Castra kako kaže da je njegova vlada spremna da razgovara sa našom, ne samo o pitanjima uklanjanja embarga, nego i o pitanjima ljudskih prava, političkih zatvorenika - to je znak napretka. Prema tome, mi ćemo vidjeti možemo li poduzeti neke nove korake. Postoje neke stvari koje Cubanska vlada može uraditi. Oni mogu osloboditi političke zatvorenike, mogu smanjiti oporezivanje novčanih pošiljki, kako bi odgovorili na našu politiku kojom smo kubansko-američkim porodicama dozvolili da šalju novac na Kubu, umjesto što od tih pošiljki uzima strašno puno, to bi mogao biti primjer kako naše dvije vlade suradjuju kako bi pomogle kubanskim porodicama", rekao je Obama.

Lideri Centralne i Južne Amerike, koji su se susreli sa Obamom, kažu da su stekli utisak, kako je to opisao predsjednik Costarice, Oscar Arias, da sviće nova zora u odnosima izmedju Sjedinjenih Država, Latinske Amerike i Kariba.

XS
SM
MD
LG