Linkovi

Vaskrs u BiH: Praznik pobjede nad smrću


Na Veliki petak,dan kada je Isus Hrist preminuo na krstu, u mnogim pravoslavnim crkvama širom Repulike Srpske danas su služeni Carski časi, a u večernjim satima održane su službe uz iznošenje Plaštanice i ophod oko hrama.Tako je bilo i u crkvi Svete trojice u Banjaluci, u kojoj se okupio veliki broj vjernika.

„Danas je Veliki petak, veliki hrišćanski praznik… Naš narod danas posebno obilježava taj dan, priprema se samo molitveno, odlazi u hramove na bogosluženja …. i pripema se za onaj najveći praznik, pobjedu nad smrću, praznik Hristovog vaskrsenja“ – kaže protojerej Ratko Radujković, starješina crkve Svete trojice.

S obzirom da je veliki petak, po predanju, zbog stradanja Isusa Hrista, najtužniji dan u godini, u pravoslavnim hramovima se danas nisu oglašavala crkvena zvona, već se služba označavala takozvanim klepetalima. Inače, mnogi su današnji dan iskoristili za ukrašavanje vaskršnjih jaja, uoči velike subote kada se završava i post koji je trajao punih sedam sedmica.

„U svim našim hramovima, širom naše eparhije, svečano će biti proslavljen praznik vaskrsenja. Sam grad Banjaluka će posebno ove godine imati tu čast da u pojedinim dijelovima grada, gdje nikada nije bilo hramova, u novim hramovima primi vjernike da proslave vaskrsenje Hristovo“ – takođe je rekao protojerej Radujković.

Povodom vaskršnjih praznika širom Republike Srpske su upriličene različite humanitarne akcije, a petak,subota,nedjelja i ponedjeljak su za većinu zaposlenih u ovom entitetu neradni dani.

XS
SM
MD
LG