Linkovi

MMF: Ekonomski izgubljena godina


Usporavanje svjetskog ekonomskog rasta prijeti da anulira i preokrene u negativnom smjeru napredak kojeg su mnoge zemlje ostvarile u posljednjih desetak godina, procjenjuju najviši zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda. Uvjereni su da će ove godine pokazatelji globalnog ekonomskogi rasta biti negativni, ali da je oporak moguć u 2010. godini ako države budu tijesno sarađivale i provodile ekonomsku i finasijsku politku nužnu za okončanje recesije.

Dok neki ekonomisti porast vrijednosti dionica na njujorškom Wall Streetu ističu kao dokaz da je najgore prošlo, direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn, smatra da je 2009., unatoč znacima usporavanja ekonomskog pada, izgubljena godina:

"Ova godina će biti ružna. Nije bitno šta se dešava sada, pad je evidentan. Svjetski rast će biti izrazito negativan. Činjenicu da se zaista suočavamo sa prvom svjetskom ekonomskom krizom mislim da sada svi shvataju."

Uz ocjenu da će ekonomski oporavak ovisiti o dosljednosti i usaglašenosti odgovora međunarodne zajednice, gospodin Strauss-Kahn je, govoreći u vašingtonskom Nacionalnom press klubu istakao da sadašnje stanje posebno pogađa zemlje u razvoju čiji izvoz uveliko opada:

"Ovo što se dešava prijeti da poništi sav napredak ostvaren u posljednjih deset godina u tim zemljama i, a to je čak još opasnije, napredak u nisko-profitabilnim ekonomijama."

Bez hitnih poteza koji će odlediti tržište kapitala, direktor MMF-a smatra da napori na oživljavanju svjetske potražnje neće dati rezultata i da bi to milione ljudi moglo vratiti nazad u siromaštvo.

Gospodin Strauss-Kahn je ocijenio samit lidera G-20 u Londonu velikim uspjehom, ističući da je odlučnost učesnika samita da se uhvate u koštac sa recesijom dobra vijest:

"Dobra je vijest da bi slobodan pad svjetske ekonomije mogao početi jenjavati. Postepeni oporavak je, prema našim prognozama, moguć od prve polovine iduće godine."

Prošlog mjeseca, analitičari MMF-a su predvidjeli da bi svejstki ekonomski rast mogao biti između pola i jedan odsto. Objavljivanje nove procjene očekuje se krajem ovog mjeseca, pred proljetno zasjedanje MMF-a.

XS
SM
MD
LG