Linkovi

Delegacija MMF u BiH: Hoće li doći do obnavljanja stand by aranžmana?


Činjenica je da u svijetu, te u zemljama u regionu dolazi do usporavanja ekonomskeog razvoja, ali je isto tako tačno da to usporavanje u Republici Srpskoj nije toliko ozbiljno kao u ostatku Bosne i Hercegovine. To potvrđuje rast industrijske proizvodnje u prvom tromjesečju ove godine u Republici Srpskoj, istakao je, između ostalog, šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda Kostas Hristu po završetku trodnevne posjete Banjaluci. Tokom tog boravka analizirana je ekonomska situacija u entitetu i mogućnost obnavljanja stand by aranžmana između MMF-a i Bosne i Hercegovine.

„Došlo je do pada prihoda od indirektnih poreza, a za očekivati je da će ovo usporavanje uticati i na druge poreze. Istovremeno je ohrabrujuće da su premijer Dodik i njegova vlada u potpunosti svjesni tih izazova" – takođe je ocijenio gospodin Hristu.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je s tim u vezi,naglasio da je platna politika posebno narušena u oblasti zdravstva, te da je primjetno sporije punjenje budžeta u pojedinim opštinama:

„Svjesni smo da je bilo određenih neracionalnih trošenja u okviru zdravstvenog sektora i to pokušavamo da riješimo putem zakona o zdravstvenom sektoru. Spremni smo da u budućnosti, ukoliko dođe do većeg ugrožavanja nivoa priliva u budžet Republike Srpske, tome prilagodimo platnu politiku. Vidimo, dakle, da je budžet relativno stabilan, vidimo pad prihoda u opštinama koji je uzrokovan činjenicom da su značajno smanjeni prihodi na indirektnom računu. Opštine moraju, imajući u vidu njihovu potpunu autonomiju i samostalnost u odlučivanju, da više pažnje posvete svojim financijama kako bi se stabilizovale."

Gospodin Dodik je, pak, istakao da su ohrabrujući pokazatelji o porastu industrijske proizvodnje:

„Republika Srpska ima u prva tri mjeseca povećanu industrijsku proizvodnju u odnosu na prošlu godinu i ona je veća za 7,2 posto, što je, za razliku od regiona, gotovo neuobičajena stvar."

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda naredne sedmice će boraviti u Sarajevu, gdje bi se trebala upoznati sa situacijom u institucijama Federacije BiH, kako bi stekla realnu sliku o svim ekonomskim pokazateljima u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG