Linkovi

Evropska unija: Lijekovi koji to nisu


Radnik u nekoj straćari negdje u Južnoj Americi prozvodi na zastarjeloj mašini lijek koji bi trebao biti Advil, lijek protiv bolova. Svakako, nije riječ o originalnoj proizvodnji i originalnom lijeku. Proizvod iz te takozvane tvornice lijekova, za razliku od originala, sadrži bornu kiselinu, antiseptik i insektcid. Ukoliko policija ne prekine lanac krijumčarenja I doturanja, te će se pilule naći negdje na ulici, u rukama kupca koji vjeruje kako je kupio lijek protiv bolova.

Proizvodnja lažnih lijekova je jedan od najprofitabilnijih poslova, ne samo na prostoru zemalja u razvoju. Zbog te profitabilnosti se tako brzo i širi. Primjera radi, 2005. godine je evropska policija otkrila pola miliona različitih komada lažnih lijekova, a prošle godine više od četiri miliona. S razlogom se vjeruje da se najveći dio prodaje obavlja putem internet. Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije tvrde kako je više od polovine lijekova koji se mogu kupiti preko interneta lažno, neoriginalno.

Jim Thomson iz Evropske alijanse za pristup sigurnim lijekovima bori se protiv prodaje lažnih lijekova u ime pacijenata. Istraživanje koje je sam proveo kupujući preko interneta više od 30 različitih lijekova, pokazalo je da preko 60 posto lijekova je bilo lažno.

Kao jedan od primjera, gospodin Thomson navodi:

"Plavix je lijek koji se koristi kod oporavka nakon transplantacija i preživljenog srčanog udara. Taj smo lijek dobili uz sportske stranice Mumbai Mirror-a, uz bonus dvije ta blete Viagre, zalijepljene selotejpom. Neke od tableta su imale aktivne farmaceutske supstance, a druge nisu. U tabletanm se mogao naći svojevrsni koktel sastojaka… ciglena prašina, olovna boja za ceste… Prošlog mjeseca je jedna žena u Americi umrla nakon što je u tableti progutala dozu aluminujuma 15 puta veću od fatalne. Umirala je pet dana. Dakle, opasnost od lažnih lijekova dolazi i ubija ljude."

Carinski službenici na briselskom aerodromu su nedavno pronašli veliku količinu lažnih antibiotika iz Dubaia na putu prema legalnoj prodaji u apotekama.

Thomas Thorp, predstavnik belgijske organizacije za zaštitu potrošača Ely Lilly o toj i drugim pošiljkama slične vrste kaže:

"Kada gledate, skoro da je nemoguće otkriti koji su lijekovi lažni. Kvalitet pakovanja je nevjerovatno visok. Oni koji varaju ljude ulažu nevjerovatno mnogo vremena i truda kako bi pakovanja učinili gotovo originalnim i tako lakše varali ljude".

Problem zašitite originalnih proizvoda otežava često prepakivanje, stavljanje u doze sa etiketama na jezicima prilagođenim lokalnom tržištu, prepakivanje je i praksa veletrgovaca, kodiranje u skladu sa izmjenama …. Originalna pakovanja i kodovi, sasvim je sigurno, za sada su najefikasinij način borbe protiv lažnih, opasnih lijekova, uvjereni su i predstavnici proizvođača.

Predstavnik Evropske federacije farmaceutskih industrija Jean-Marc Bobée ističe:

"Ključni elemenat borbe protiv lažnih lijekova je zadržavanje jedinsvenog pakovanja, i to tokom cijelog lanca snabdijevanja. Da bi se to postiglo, potrebno je učiniti dvije stvari. Prvo, službeno, zvanično zabraniti prepakivanja lijekova kako bi smo bili sigurni da su originalni kodovi proizvodjača i dalje prisutni na proizvodu. I drugo, imati zašitu na pakovanjima koja bi garantovala da je lijek zaštićen i tim vidom zašitite pakovanja."

XS
SM
MD
LG