Linkovi

BiH: Inzko u BanjaluciBosna i Hercegovina je dobrodošla u evropsku zajednicu država, Evropa kuca na vrata BiH, ali uz uslov ispunjenja pet ciljeva i dva uslova koje je ranije postavila međunarodna zajednica. O samom tempu približavanja Evropskoj uniji, ipak, odlučuje sama Bosna i Hercegovina – istakao je danas novi visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko, tokom svoje prve zvanične posjete Banjaluci.

On je posebno istakao značaj dogovora o popisu državne imovine u BiH:

„Vjerujem da je odluka kojom se osniva komisija za popis državne imovine koju je donio Savjet ministara prošli četvrtak dobra i da je to važan korak naprijed. Vi znate da će ta komisija formirati i napraviti jedan spisak, inventuru svih objekata, i da će to olakšati da se taj problem riješi. A to je jedan od prvih ciljeva postavljenih uslova. Paralelno tome, potrebno je raditi na tome da se utvrdi sporazum između državne vlade i entiteta, kao i zakon, koji će omogućiti taj proces. Sve to je u cilju transformacije ureda visokog predstavnika u ured specijalnog predstavnika Evropske unije.“

Gospodin Inzko je saopštio da izmjene ustava nisu uslov za zatvaranje kancelarije OHR-a i pozdravio sve domete prudskog dogovora:

„Prudski proces je vrlo važan zbog toga što je to, kako bi se reklo, domaća radinost, domaća ideja, bez nekih inostranih došaptavanja. Nadamo se da će se taj proces nastaviti, možda ne brzo ali ipak, i da bi krajnji rezultat bio da sve institucije rade efikasnije i, na kraju krajeva, jeftinije.“

Tokom današnjeg sastanka sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom nezaobilazna tema razgovora bila je i moguće ukidanje viza za građane Bosne i Heregovine. Gospodin Dodik je uz to, spomenuo i neke druge stvari:

„Mislim da se trebamo usmjeriti ka rješavanju pitanja iz evropskog partnerstva, rješavanju pitanja imovine i na to kako bi Bosna i Hercegovina u ovoj godini uspjela, uz pomoć visokog predstavnika, da dobije bezvizni režim za svoje građane i već krajem ove godine aplicira za članstvo, odnosno kandidatski status. To bi bio veliki korak za Bosnu i Hercegovinu. Konstatovali smo zajedno da je preko 170 zadataka iz evropskog partnerstva realizovano i da je ostalo samo 25, što govori da se ovdje radilo i da javni dojam, koji se pokušava napraviti da se ništa ne dešava i ne radi, apsolutno nije tačan."

Tokom prve zvanične posjete Banjaluci, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko je razgovarao i sa predsjednikom Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem, predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem, kao i sa više lidera pozicionih, ali i opozicionih političkih stranaka.

XS
SM
MD
LG