Linkovi

SAD: Istraživanje nafte, ali ne kod nacionalnih parkova!


Krajem prošle godine, vladin ured za zemljište i menadžement u saveznoj državi Utah je organizirao svoju posljednju aukciju zemlje za istraživanje nafte i gasa u 2008. Ali to je izazvalo ljutitu reakciju među aktivistima za zaštitu okoline. Aukcija je obuhvatala na hiljade hektara koji se nalaze blizu nekih od najdelikatnijih nacionalnih parkova i prirodnih rezervata u Sjedinjenim državama. Obamina administracija je poništila takve ugovore. Ali već sada postoje objekti za istraživanje nafte i gasa u kanjonu Nine Mile, što je mješavina javne i privatne imovine koja se nalazi odmah do kontroverznih parcela.

Kontroverza je međutim daleko od svog kraja.

Na aukciji u Salt Lake City-ju, u uredu za menadžment zemljišta, se federalno zemljište nudi za istraživanje nafte i gasa. Godinama je to bilo sasvim uobičajeno. Ali prošlog decembra, ugovori za hiljade hektara zemljišta potencijalno bogatog naftom i gasom je stavljeno na aukciju usprkos sudskim procesima i prosvjedima aktivista za zaštitu okoline, koji kažu da se takve parcele mogu vidjeti iz nacionalnih parkova i sa prirodnih obilježja. Student sa univerziteta u državi Utah Tim DeChristopher je bio jedan od prosvjednika. Ali brzo je promijenio mišljenje i postao je jedan od potencijalnih kupaca.

Ponudio sam oko 1.8 miliona dolara, i ovo sam kupio. Također sam dao ponude gdje sam povećao troškove za naftne kompanije. Zaštita zemlje je svakako bila motivacija, kaže on.

4 februara, Obamina administracija je poništila ugovore za 77 parcela u blizini nacionalnog parka Arches, nacionalnog spomenika dinosaura i kanjona Nine Mile. Novac je vraćen, a vlada navodi da će razmotriti izvještaj o parcelama i okolini kojeg je provela Bushova administracija. Međutim, taj proces bi mogao potrajati godinama. Greg Shoop nadgleda istraživanje nafte i gasa u uredu za menadžment zemljišta u Washingtonu.

Uvijek postoji sukob po pitanju koji resurs je dominantan u određenom području jer zalihe nafte i gasa postoje pod zemljom, tamo gdje jesu. I to nije nešto što možete uraditi negdje drugo, kaže Greg Shoop.

Steve Bloch je direktor ureda za zaštitu divljine u saveznoj državi Utah. On tvrdi da su rezerve nafte i gasa u tom području neznatne. Pa ipak, kaže on, vlada je bila spremna žrtvovati neke od najspektakularnijih pogleda iz svojih nacionalnih parkova.

Nema sumnje da su parcele koje su u pitanju izvan nacionalnih parkova, ali u nekim slučajevima, one su, bukvalno, odmah izvan ograde. I odatle bi ste mogli vidjeti i čuti i mirisati naftnu i industriju gasa ako bi im se dozvolilo da se razvijaju upravo kod naših nacionalnih parkova, kaže gospodin Bloch.

Kanjon Nine Mile sa svojom drevnom umjetnosti na stijenama je već na listi najugroženijih mjesta na listi Nacionalne zaklade za istorijsko očuvanje. Arheolog Pam Miller je predsjednica Koalicije za kanjon Nine Mile. Ona kaže da naftna i gasna industrija moraju naučiti kako da poštuju specijalna mjesta.

Oni kažu da je ožiljak mali, da je izvor ovdje, ali vam ne kažu o elektrovodu i cijevima koje idu do bušotine, i ceste koja tamo vodi. I nakon svega, ožiljak nije baš mali, kaže gospođa Miller.

Obje strane se slažu da je balans između istraživanja mineralnih resursa i prirodnih mjesta teško postići. Za sada, parcele u saveznoj državi Utah su i dalje netaknute, čekajući vladinu reviziju.

Slučaj Tima DeChristophera koji je nastojao zakomplicirati cijeli proces je također neriješen. Vlada nije podnijela optužbe, ali je on sastavio svoj pravni tim. U međuvremenu je još uvijek predan odbrani zaštite okoline putem civilne neposlušnosti.

XS
SM
MD
LG