Linkovi

Obama iz Mexica odlazi za Trinidad i Tobago na Summit država američkog kontinenta


Predsjednik Barack Obama u četvrtak putuje u Mexico, odakle nastavlja za Trinidad i Tobago na Peti summit država američkog kontinenta. Očekuje se da će pitanja sigurnosti na američko-meksičkoj granici biti ključna tema razgovora gospodina Obame sa meksičkim predsjednikom Felipe Calderonom, dok će summit biti prilika da se ojačaju veze medju državama američke hemisfere i utvrdi regionalni odgovor globalnom ekonomskom opadanju. Predsjednik Obama bi se mogao susresti i sa pritiskom južno-američkih država da okonča 50-to godišnje, često neprijateljske odnose Sjedinjenih Država sa Cubom.

Krvavi sukobi meksičkih snaga sigurnosti i bandi koje trguju drogama duž meksičko-američke granice ne pokazuju znakove skorog smirivanja. Očekuje se da će to biti ključna tema razgovora izmedju predsjednika Obame i predsjednika Calderonea u Mexico City-ju.

"Mi imamo problem nasilja i organizovanog kriminala sa kojim se moramo nositi. Obje zemlje to treba da rade. Nasilje i kriminal nisu samo meksički problem, kako je rekao i predsjednik Obama. To je zajednički problem sa kojim se zajedno moramo suočiti." Rekao je predsjednik Mexica, FelipeCalderon.

Obama je sa svoje strane priznao da američki apetit za ilegalnim narkoticima podstiče trgovinu drogama, i da oružje napravljeno u Sjedinjenim Državama nalazi put do krijumčara.

Mi moramo smanjiti potražnju droga. Mi moramo uraditi naš dio posla na smanjivanju protoka novca i oružja u Mexico, rekao je Obama.

Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o mjerama jačanja sigurnosti na obje strane granice, zajedno sa drugim bilateralnim pitanjima trgovine i imigracije. Mnogi od preko 12 miliona ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama su meksikanci. Gospodin Obama je obećao obimne imigracijske reforme, ali još nije saopćio detalje.

Iz Meksika, predsjednik Obama odlazi za Trinidad na Peti summit američkih država, okupljanje svih lidera američkog kontinenta izuzev Cube.

Suprostavljanje globalnom padu ekonomije i sprječavanje porasta siromaštva su ključni prioriteti summita, kaže pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja Zapadne hemisfere, Tom Shannon.

Mi trebamo zaštititi, tokom proteklih deset godina, ostvareni socijalni napredak u toj hemisferi, i osigurati da ekonomski oporavak svih država u hemisferi ne bude na štetu najsiromašnijeg i najranjivijeg dijela našeg društva, kaže Shanon.

Medjutim, pitanje Cube, i decenijama neizmjenjeni odnosi Sjedinjenih Država sa tim komunističkim otokom, bi, takodjer, moglo biti tema summita.

Pred odlazak, predsjednik Obama je ukinuo američka ograničenja na putovanja i novčane pošiljke za Cubu, koje su nametnute tokom Bushove administracije, ali nije okončao američki embargo.

Summit bi mogao pokrenuti pitanje izostajanja Cube na ovom sveameričkom okupljanju. Predsjednik Venecuele, Hugo Chavez je osudio isključivanje Cube.

Jaffrey Davidow, specijalni savjetnik predsjednika Obame za ovaj summit, ovako je odgovorio:

"Samit nastavlja proslavu dubokih promjena u hemisferi u poredjenju sa prošlošću kada je ovaj dio svijeta bio obilježen nedemokratskim vladama. Cuba nije bila ni na prvom summitu. Cuba ostaje nedemokratska zemlja, ali se Sjedinjene Države nadaju da će na Cubi doći do promjena."

Istraživanja raspoloženja južnoameričke javnosti pokazuju da će na ovom summitu predsjednik Obama imati veću podršku od svog predhodnika George-a Bush-a.

Predsjednik Brazila, Luiz Inacio Da Silva kaže da:
"Predsjednik Obama ima istorijsku priliku da unaprijedi odnose sa Latinskom Amerikom."

Zajedničko je stajalište južno-američkih država da su Sjedinjene Države okrenule pažnju od problema zapadne hemisfere nakon terorističkih napada 11 septembra 2001. i da su se fokusirale na ratove u Afganistanu i Iraku, i rat protiv globalnog terorizma. Promatrači ocjenjuju da će četverodnevno putovanje Obami dati priliku da takva gledišta promjeni.

XS
SM
MD
LG