Linkovi

BiH: Procedure zapošljavanja ne zadovoljava 9 od 10 državnih institucija


Sadašnji sistem zapošljavanja državnih službenika je neefikasan, predugo traje i ne osigurava izgradnju institucionalnih kapaciteta, stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH. Vijeću ministara, Agenciji za državnu službu BiH i drugim institucijama koje zapošljavaju državne službenike upućene su preporuke za stvaranje centralne baze podataka i decentralizaciju procesa zapošljavanja. U Agenciji za državnu službu BiH upravo u preporuci za decentralizaciju vide pokušaj marginaliziranja njihovog rada i stvaranje prostora da svako ministarstvo zapošljava kandidate po svom nahodjenju.Revizija zapošljavanja državnih službenika odnosi se na period od 2005. do 2007. godine i obuhvata 14 državnih institucija. Zapošljavanje državnih službenika definirano je kao proces koji traje od trenutka kada Agencija za državnu službu BiH uputi zahtjev za objavu oglasa za upražnjeno radno mjesto, a završava donošenjem rješenja o zaposlenju najboljeg kandidata. U BiH takav proces u prosjeku traje duplo duže nego što je potrebno.

Milenko Šego, glavni revizor Ureda za reviziju institucija BiH, je, govoreći o tome, istakao:

„Procedure upošljavanja se ne provode na blagovremen način, proces upošljavanja državnih službenika je dug i neefikasan. Ovo je najbolje ilustrirano činjenicom da postoje procedure upošljavanja koje su trajale više od godinu dana, iako je za njihovu realizaciju realno bilo potrebno tri mjeseca. Svako četvrto radno mjesto čije je popunjavanje bilo oglašeno u 2005, 2006, pa do 31. decembra 2007. godine nije popunjeno, a svaka sedma procedura nije rezultirala odabirom uspješnog kandidata."

Niko od članova tima koji je radio na izvještaju nije htio govoriti konkretnije - o cijeni koju građani, zbog dodatnih izdvajanja iz budžeta, plaćaju za kašnjenja, ko je za to odgovoran, te u kolikoj mjeri je problem uzrokovan zapošljavanjem po političkoj ili rođačkoj osnovi. Čak ni insistiranje novinara nije dalo rezultata:.

„Oprostite, molim vas, ali vi nama niste rekli zašto je to tako. Vi ste rekli, nabrojali podatke koje smo mi mogli zaključiti sami. Što je to tako? A suštine nema."

Na ovo pitanje Fadila Ibrahimović, viša revizorka Ureda za reviziju institucija BiH pokušala je odgovoriti:

„Ja mislim da ćete vi naći suštinu u našem izvještaju, s tim da..."

„Sada ispada da mi trebamo vršiti reviziju na vaše revizorske izvještaje. Recite nam ocjenu…" – insistirali su novinari

„Naravno da ne trebate. Mi smo rekli da je proces zapošljavanja državnih službenika neefikasan. Neefikasan…." – bio je još jedan uopćen odgovor gospođe Ibrahimović.

Bosanskohercgovačka javnost tako ostaje uskraćena i za, primjera radi, informaciju zašto je procedura zapošljavanja u jednom slučaju trajala rekordnih 900 dana, kako se navodi u revizorskom izvještaju. Umjesto toga, prezentirane su preporuke koje će biti upućene Vijeću ministara, Agenciji za državnu službu i drugim institucijama koje zapošljavaju službenike, istakla je gospođa Ibrahimović:

„Kad su u pitanju dugoročne mjere, najvažnije je da proces treba decentralizovati, jer se pokazalo da ove procedure koje se djelimično provode i u samim institucijama, da su bile efikasnije. Ulogu Agencije za državnu službu u oblasti zapošljavanja treba promijeniti sa agencije koja provodi proces i donosi odluke, na agenciju koja bi imala funkciju nadzora i razmjene znanja."

U Agenciji za državnu službu BiH revizorski izvještaj izazvao je negodovanje. S većinom nalaza se ne slažu, a u preporuci za decentralizaciju sistema zapošljavanja državnih službenika vide direktan napad na tu državnu instituciju.

Enisa Zec, pomoćnica direktora Agencije za državnu službu BiH, o tome je rekla:

"Mi smo se očitovali pismeno, Agencija je dala svoje komentare i dokaze vezano za njihov izvještaj. To je bilo u nacrtu, ali smo vidjeli da se konačni izvještaj ne razlikuje puno u odnosu na nacrt, gdje smo mi izrazili svoje stavove i iznenađenje jer bi se kroz ovaj njihov izvještaj, onakav kakav jeste koncipiran, kosili neki njihovi zaključci sa temeljima državne službe, znači sa osnovnim zakonom o državnoj službi u institucijama BiH."

Fadila Ibrahimović, viša revizorka Ureda za reviziju institucija BiH, je na ovakvu kritiku odgovorila:

„Svi komentari koji su došli, moram reći da su više deklarativni, a nijedna od tih institucija nam nije dostavila bilo kakve nalaze i nove dokaze koji bi, u bilo kom nivou ili na bilo kakav način, opovrgli te naše nalaze."

Dok traju prepucavanja između državnih institucija, 9 od njih 10 ne zadovoljava predviđene procedure pri zapošljavanju. To je pokazala prva revizija Ureda za reviziju institucija BiH, rađena uz pomoć eksperata švedskog Državnog ureda za reviziju. Efikasno i blagovremeno zapošljavanje stručnih i profesionalnih državnih službenika je jedan od osnovnih preduslova za reformu javne uprave i pristupanje zajednici zemalja Evropske unije.

XS
SM
MD
LG