Linkovi

Oslobođen kapetan američkog brodaKapetan Richard Phillips (obiteljska fotografija)
Kapetan teretnog broda Richard Phillips oslobođen je iz zarobljeništva somalijskih pirata, koji su ga držali pet dana kao taoca. Prema izjavama američkih zvaničnika Phillips je oslobođen akcijom mornaričkih specijalaca, snajperista koji su preciznim pogocima ubili trojicu pirata. Četvrti otmičar je zarobljen. U trenucima izvođenja akcije pirati su držali u glavu kapetana Phillipsa uperene automatske puške AK-47 i po ocjeni vice admirala Williama Gortney-a život zarobljenog kapetana bio je u neposrednoj opasnosti. Admiral je izjavio da je predsjednik SAD Barack Obama ovlastio zapovjednike američkih pomorskih snaga da koriste silu ako budu uvjereni da je kapetanov život u opasnosti. Gospodin Phillips nije ozlijeđen i sada se nalazi se na jednom od američkih ratnih brodova.

Pirati su ga držali od srijede u čamcu za spašavanje koji nije imao goriva, te je plutao stotine kilometara udaljen od somalijske obale. Posada teretnog broda Maersk Alabama kaže da kapetanu Phillipsu zahvaljuju svoje živote, jer se on predao otmičarima u zamjenu za njihovu slobodu.

Akciji je prethodilo nekoliko dana neuspješnih pregovora. Dok je njegov brod Maersk Alabama sa teretom humanitarne pomoći i 19 članova posade stigao u noći od subote na nedjelju u kenijsku luku Mombasa, pregovori oko oslobađanja kapetana Richardsa su, prema somalijskim zvaničnicima, u to isto vrijeme bili prekinuti zbog američkog insistiranja da pirati moraju biti uhićeni. U međuvremenu, međutim, čulo se da je skupina plemenskih starješina obnovila pregovore u nedjelju.

Tokom pregovora, pirati su paljbom osujetili raniji pokušaj kapetana Phillipsa da pobjegne, kao i pokušaj mornara s jednog od američkih ratnih brodova da ga oslobode.

Somalijski pirati su danas zaprijetili osvetom Amerikancima, odnosno ubistvima svih američkih državljanja koje budu uzeli kao taoce. Jedan od pirata, Abdullahi Lami, izjavio je za agenciju Associated Press da će "u budućnosti Amerika biti ta koja će žaliti i plakati."

Različite grupe somalijskih pirata sada drže najmanje desetak brodova sa više od 230 otetih članova posada.

Nagli porast piratstva uz obalu Somalije ukazao je na slabosti u provođenju konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, kojom se piratstvo širom svijeta karakterizira kao "ilegalna aktivnost". U vodama uz somalijsku skoro 4 tisuće kilometara dugu obalu, ratni brodovi iz više od deset zemalja formirali su, kako je rekao nedavno generalni tajnik Ujedinjenih naroda "jednu od najvećih protu piratskih flota u modernoj povijesti." Brodovi NATO saveza, zatim brodovi iz zemalja članica Europske unije, kao i mnogih drugih država, poslani su u regiju u nekoliko posljednjih mjeseci kako bi se borili protiv pirata koji otimaju brodove i posadu, te potom traže otkupninu. Saudijski supertanker najveći je oteti brod u vodama Somalije. Ujedinjeni narodi kažu da 111 piratskih otmica, koliko ih je zabilježeno prošle godine u koridoru koji povezuje Sueski kanal i Indijski okean, predstavlja povećanje od skoro 200 posto u odnosu na 2007 godinu.

XS
SM
MD
LG