Linkovi

Fra Mijo Džolan: Poželio bih kršćanima i svima drugima da sa Usksrom osjete da ljudski život ima dubinu


Povodom katoličkog blagdana Uskrsa kardinal Vinko Puljić obratio se danas vjernicima u Bosni i Hercegovini. Kazao je da je slavljenje Kristovog uskrsnuća najveće blago vjere kojim se čuva identitet kršćana. Iz sarajevske katedrale pozvao je vjernike da se snagom vjere odupru svakom zlu i silama zla.

U crkvi franjevačkog samostana Sv. Ante večeras je slavljen obred Velikog petka. Odatle je svoju poruku vjernicima uputio provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Džolan. U poruci je rekao:

„Vjernicima u BiH, dakle, ponajprije kršćanima koji se identificiraju sa ovom svetkovinom, a onda i svim ljudima koji zapravo imaju iste potrebe, iste nevolje i traže odgovore na ista pitanja, poželio bih zapravo da sa Uskrsom nekako osjete da ljudski život ima dubinu.

Uskrs je za kršćane središnja svetkovina i proslava središnje tajne na kojoj se temelji uopće kršćanska vjera a to se može podijeliti na dva elementa. Ponajprije, kršćanstvo na jedan specifičan način vjeruje da Bog nije potpuno dalek od ljudske povijesti nego da je u jednom trenutku ušao u ljudsku povijest i htio proći sve one stadije patnje koji su vezani uopće za biološki život i za povijest. I u toj patnji htio je biti solidaran sa čovjekom i pokazati zapravo da čovjek u trenutcima najveće osame nije sam nego da postoji Božija providnost.

Svatko zapravo bira negdje u svojoj slobodi kojim će očima svijet gledati i kakav će svijet svojim ograničenim energijama stvarati. Ja svima želim da izaberu ono najbolje što će ih učiniti slobodnim i sretnim ljudima, sa drugim slobodnim i sretnim ljudima zajedno."

XS
SM
MD
LG