Linkovi

Chicago medju četiri grada kandidata za domaćina Ljetne Olimpijade 2016


Slavne ličnosti Chicaga, predsjednik Barack Obama, državna tajnica Hillary Clinton, i poznata zvjezda američke televizije Oprah Winfrey, izmedju ostalih podržavaju kandidiranje Chicaga za Ljetne olimpijske igre 2016. godine. Medju ostalim gradovima kanidatima su Madrid, Tokio i Rio de Janeiro. Članovi Medjunarodnog komiteta su krenuli u obilazak i prvo su posjetili Chicago. Kane Farabaugh u izvjaštaju za Glas Amerike, kaže da su članovi Komisije MOK-a, Chicagu dali nadu da bi se igre mogle vratiti u Sjedinjene Države 2016-te godine.

Chicago još zovu i Windy Citi, vjetroviti grad, zbog čestih vjetrova, što su iskusili i članovi Medjunarodnog olimpijskog komiteta.

Medjutim, hladan, vlažan i vjetorovit dan nije spriječio hiljade dobrovoljaca da pokažu koliko se ponose svojim gradom i podržavaju kandidaturu za Olimpijske igre.

Članovi komisije MOK-a su posjetili stadion, Soldier Field, koji je ključni objekat u nadmetanju za Olimpijadu. Oni su još posjetili McCormick Place Convencion Centar, u kojem bi se mogla održati mnoga nadmetanja u zatvorenom prostoru.

Predsjedica Komisije za evaluaciju, Naweal El Moutawakel je, nakon obilaska, organizatorima u Chicagu dala nadu.

"Odlazimo sa snažnim utiscima da je Chicago jak kandidat, ali na kraju samo je jedan pobjednik", rekla je ona.

Kandidaturi Chicaga veliku podršku daju njegove slavne ličnosti, kao TV voditeljica Oprah Winfrey.

"Mi svi znamo kako je ovo divan grad i možemo razgovarati o mogućnostima koje će Olimpijada donijeti ne samo svojim gradjanima nego i gradjanima svijeta", kaže Oprah.

Neka igre počnu, rekao je Barack Obama u kampanji 2008, a sada je snimio poruku podrške jer se posjeta Komisije Medjunarodnog Olimpijskog komiteta desila tokom njegovog boravka u Evropi.

"I kada se na kraju igre ovdje održe, obećavam vam da one neće samo podstaći duh grada, ne samo duh Amerike, one će podstaći duh cijelog svijeta", poručio je Obama.

Savjetnik predsjednika Obame, Valerie Jarrett i ministar obrazovanja Arne Duncan, oboje rodom iz Chicaga, predstavljali su Bijelu kuću tokom evaluacije.

Oni su obećali veliku podršku ukoliko Chicago bude izabran, uključujući specijalni ured Bijele kuće za Olimpijadu.

Državni sekretar Hillary Clinton, koja je, takodjer, iz Chicaga, obećala je podršku svog ministarstva:

"U State Departmentu mi ćemo mjesecima i godinama voditi kampanju kako bi osigurali da grad bude izabran, i da svi članovi olimpijske porodice mogu ući u zemlju glatko i ekspeditivno."

Gradonačelnik Chicaga, Richard Daley je novinarima rekao da Chicago ima široku američku podršku.

"Ljudi jednostavno vole ovaj grad. Gradonačelnici širom zemlje, čak guverneri, bivši predsjednici i bivši državni sekretar, oni svi podržavaju našu kandidaturu, tako da je to više nego sam Chicago, to su veličanstvene Sjedinjene Države Amerike."

Postoji medjutim i zabrinutost da bi globalno slabljenje ekonomije moglo naškoditi kandidaturi Chicaga.

Komesar MOK-a, Gilbert Felli kaže da i drugi gradovi dijele ekonomske teškoće koje osjeća Chicago.

"Mnoge vlade žele investirati u ovaj projekat, žele investirati u korištenje objekata, ili ponovno pokretanje ekonomije. To, takodjer, daje nadu ljudima, i mi mislimo da su Olimpijske igre kompleksan paket i nešto što je odlično za gradjane."

Komisija MOK-a će svoje ocjene objaviti 2. septembra, a zatim će Medjunarodni olimpijski komitet, mjesec dana kasnije, na sastanku u Copenhagenu odabrati domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2016-te.

XS
SM
MD
LG