Linkovi

Rodeo klovnovi: Spasiti i zabaviti


Jedan od najpopularnijih, tipično američkih sportova je rodeo, posebno onaj dio u kojem kauboji pokazuju i dokazuju vještinu i izdržljivost u jahanu bikova. To je opasan "posao" i povrede tih hrabrih jahača su česte. Oni bi bili u mnogo većoj opasnosti da nije klovnova koji odvlače pažnju bikova i omogućavaju kaubojima da se sklone na sigurno kada se, nakon osam sekundi koliko je pravilima propisano da se zadrže na raspomamljenoj toni mišića, ili znatno kraće, nađu na tlu.

Jahač bikova Mike Moore kaže da su ga klovnovi spasili više puta.

"Kada skočite sa bika, ili kada vas on zbaci, bik kreće na jahača i klovnovi tada imaju samo nekoliko trenutaka da priskoče u pomoć. I oni to i rade, pribvlače pažnju bika na sebe."

Iako ih smatraju i nazivaju klovnovi, većina njih želi da ih zovu borci s bikovima. Jedan od njih, Cory Wall iz Kolorada, kaže:

"Mi volimo reći da se borimo s bikovima. Kada im odvučemo pažnju, mi se zapravo borimo sa njima, jahačima dajemo vrijeme da izađu iz arene."

I njihov posao može biti opasan. Stoga oni poduzimaju mjere sigurnosti. Jedna je zaštitni prsluk, za svaki slučaj:

"Ako bik nagazi na nas, ako udari rogovima, prsluk će naš zaštititi" - dodaje Cory Wall.

Leon Coffey je omiljena ličnost na godišnjem rodeu u Houstonu. Njegova sposobnost da zabavi je jednaka njegovoj sposobnosti u borbi s bikovima:

"Ako možete nekoga nasmijati i učiniti da on zaboravi sve probleme u današnjem svijetu, onda ste uradili pravu stvar. Ja uvijek kažem da to čini moj posao sadržajnijim…odvratiti bikove, spasiti jahače i nasmijati ljude na tribinama."

Cory Wall priznaje da je posao riskantan, da se obavljajući ga neće obogatiti, ali kaže da ne želi raditi ništa drugo. Kao i ostali, on voli opasnost, voli pomagati jahačima bikova.

XS
SM
MD
LG