Linkovi

Karel Schwarzenberg na kraju boravka u BiH: "Što se više dijelite, više sebi komplikujete život.“


Evropska Unija spremna je Bosni i Hercegovni pružiti pomoć svojih eksperata, ali sami morate uraditi posao na priključenju euroatlantskim integracijama – poručio je danas ovdašnjoj javnosti ministar vanjskih poslova Češke i predstavnik Vijeća ministara EU Karel Schwarzenberg.

Na kraju svoje posjete Bosni i Hercegovini, ministar Schwarzenberg se bosanskohercegovačkoj javnosti obratio iz sarajevskog hotela Evropa. Zdanje koje je donedavno bilo samo ruševina u centru glavnog grada, sada sija sjajem evropskih metropola i ponovo ima svoju „Bečku kafanu". Novinare i novinarke najviše je zanimalo zbog čega je uplašen za budućnost BiH.

„Prema izvještajima koje dobijamo iz Brisela, sve druge balkanske zemlje su bolje pripremljene za liberalizaciju viznog režima od Bosne. To je samo jedan primjer. Ako pogledate samo zakone koji su posljednjih godina usvojeni u Parlamentu BiH, a u vezi su sa Sporazumom o pridruživanju, i uporedite to sa brojem zakona koji su usvojeni u Srbiji, Hrvatskoj ili Makedoniji, vidjećete da je broj mnogo manji."

Nakon niza sastanaka u najvažnijim bosanskohercegovačkim institucijama ali i onih vaninstitucionalnih, kao što je radna večera sa „prudskom trojkom" - Dodikom, Čovićem i Tihićem - ministar Schwarzenberg jasno je poručio:

"Ne želimo se miješati u način na koji ćete riješavati svoje probleme, ali – što se više dijelite, više sebi komplikujete život."

„Generalno, mislim da rade dobro, a i raspoloženje je dobro. Jedino ne znam da li je svima jasno da je vrijeme novac. I ako gubite vrijeme, gubite veoma dragocjeno vrijeme. Želim da shvatite da jednostavno morate ubrzati" – takođe je istakao.

Na odlasku iz sarajevske Evrope, visoki zvaničnik EU poželio da među bosanskohercegovačkim političarima i građanstvom uskoro vidi opredjeljenje koje je gospodina Baraka Obamu dovelo na mjesto predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, a ono, da podsjetimo, glasi: „Da, mi to možemo".

Sa takvim opredjeljenjem, kazao je gospodin Schwarzenberg, BiH će imati na raspolaganju svu potrebnu podršku Evropske unije.

XS
SM
MD
LG