Linkovi

Hrvatska:  Ante Jelavić otet, pa pušten bez otkupnine


Kako neslužbeno javljaju hrvatski portali Index i Jutarnji, Ante Jelavić je pušten na slobodu danas oko 18 sati, bez otkupnine. Navodno je pušten na teritoriji Hrvatske i već se sastao sa porodicom i policijom. Hrvatska policija još ne želi davati službene informacije.

Otimicu bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića u Zagrebu, te njegovo navodno puštanje na slobodu, u policiji Federacije BiH ne žele komentirati radi interesa istrage koju provode zajedno sa policijom Republike Hrvatske.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko potvdio je danas ranije da je Jelavić otet i da otmičari traže otkupninu. Hrvatski mediji prenose da je Jelavić otet juče popodne ispred hotela Internacional, nedaleko od svog zagrebačkog stana. Pozivajući se na anonimni izvor blizak hrvatskoj policiji, mediji navode da su se otmičari ubrzo javili porodici zahtijevajući otkupninu od milion eura.

Jelavić je, navodno, sinoć oko 21sat nazvao suprugu sa mobitela s pozivnim brojem 063. Signal je lociran prvo na području Jablanice, a kasnije kod Sinja u Hrvatskoj.

U Tužilaštvu BiH, koje je za Jelavićem 2005. godine raspisalo potjernicu zbog bijega u Hrvatsku, ne žele komentirati slučaj.

Ante Jelavić je 2005. godine pred Sudom BiH nepravosnažno osuđen na devet i po godina zatvora zbog pronevjere u Hercegovačkoj banci. Presudu je dočekao u Hrvatskoj, računajući na zaštitu koju mu pruža hrvatsko državljanstvo. Iako je nakon žalbe na presudu, Apelaciono vijeće naredilo vođenje novog procesa, Jelavić se nije vraćao u Bosnu i Hercegovinu.

Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič smijenio je Jelavića 2001. godine sa mjesta hrvatskog člana Predsjedništva BiH zbog oživljavanja projekta "hrvatske samouprave".

Hrvatski mediji navode da je u Hrvatskoj živio povučeno i na tajnim lokacijama, navodno strahujući od otmice i prebacivanja u Bosnu i Hercegovinu.XS
SM
MD
LG