Linkovi

BiH: Neveselo na Veselom brijegu


Najveći problemi sa kojima se suočavaju Romi u Bosni i Hercegovini su zapošljavanje, zdravstveno zbrinjavanje i neadekvatno obrazovanje, ističu predstavnici romskih organizacija i izražavaju očekivanja da će domaće vlasti i međunarodne organizacije i ubuduće nastaviti da im pomažu.

Prema podacima prikupljenim tokom 2008.godine, u Bosni i Hercegovini živi oko 76.000 Roma. Procjenjuje se, međutim, da je njihov broj veći od 100.000. Iako su uslovi u kojima žive nešto bolji nego ranije, problemi sa kojima se svakodnevno susreću su i dalje veoma veliki, kaže Dervo Sejdić, predsjednik Saveza udruženja Roma BiH:

„Reći ću da je svega 1 posto Roma u BiH zaposleno, da je nekih 75 posto bez sigurnog krova nad glavom, da je skoro toliki procenat zdravstveno neosiguranih, pogotovo u dobi od 15 do 65 godina i da je negdje oko 30 posto djece Roma uključeno u proces obrazovanja na svim nivoima."

Gospodin Sejdić ističe da dodatni problem predstavlja neujednačen pristup vlasti toj populaciji stanovništva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH:

„Zakonske odredbe u Republici Srpskoj olakšavaju rješavanje, barem kada je u pitanju zdravstvena zaštita jer je to uređeno na nivou Republike Srpske. U Federaciji BiH imamo problem u odnosu kantona. Svaki kanton ima, nažalost, još uvijek svoju politku, i zdravstvenu, i obrazovnu…. I onda se susrećemo sa problemima."

Potvrđuju to i stanovnici banjalučkog naselja Veseli brijeg gdje od davnina,uglavnom,u neuslovnim kućama i šupama stanuju brojne romske porodice koje se svakodnevno suočavaju sa osnovnim egzistencijalnim problemima.

„Svi smo ovdje, znaš šta, bogu za leđa… Niko nikom ne vjeruje… Tako mi živimo. Skupljamo željezo 'vamo…."

„Imate li vode, struje…?"

„Nema vode… kod ovog komšije, vidiš da kod njega idem na vodu. Nemam ni WC-a, kod njega idemo na WC…. Pa za zimu, dotjeram drva, imam onaj ručni tricikl… zavario mi čovjek, dao sam mu za to 15 maraka… da bi mi zavario, pa da mogu preživit'…. Dobio sam sad od socijale… dobio sam 150 maraka za tri metra drva … ali, drva ne mogu jesti. Od čega ću živit'… ? Moram imat' ulja, makarone, krompir… malo mesa. Ako nema mesa, nije to život…" – kaže u kraćem razgovoru Salko Huseinović, Rom sa Veselog brijega.

Nekada je u tom naselju živjelo više stotina Roma. Tokom posljednjeg rata mnogi su izbjegli u brojne evropske zemlje. Najviše ih je u Švedskoj odakle, barem jednom godišnje, posjećuju svoj rodni kraj, iako je novac za put i u bogatoj Skandinaviji teško prikupiti.

„Pa živimo od socijale i tamo…."

„Ne radite ništa?"

"Ne radim ništa…"

„A kada ovdje dođete?"

„Pa ovdje dođem… skupimo se… pogledam svoje mjesto, kud' sam živio… kud' sam rođen…" – priča svoju neveselu priču „skandinavac" Asim Topić.

„Pa, ovi naši… bi trebali zapošljenje. A to sad ne mogu tražit'…. Oni bi radili, ali nema posla" – dodaje Kasim Mujčić, takođe Rom sa Veselog brijega.

Povodom jučerašnjeg Svjetskog dana Roma u mnogim mjestima Bosne i Hercegovine su održane prigodne manifestacije, a u Banjaluci je upriličena i izložba fotografija o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu. Bilo kako bilo, predstavnici vlasti su se sjetili te populacije stanovništva, koja decenijama živi netipičnim načinom života, ali poštujući sredinu i ljude sa kojima zajedno obitavaju.

XS
SM
MD
LG