Linkovi

Ambasador BiH u SAD Mitar Kujundžić: Šta će reći gospodinu Obami šta to BiH očekuje od SAD


Gost televizijskog programa Glasa Amerike na jezicima naroda u BiH večeras će biti gospodin Mitar Kujundžić, novi ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sobzirom na pojačan interes nove americke administracije za situaciju u BiH, i na Balkanu uopće, gledatelji će biti u prilici da čuju kako Ambasada BiH i ambasador Kujundžić osobno mogu pomoći da se taj interes održi.

Glas Amerike će ambasadora Kujundžića pitati i o najavljenoj novoj kongresnoj rezoluciji o BiH, u kojoj se između ostalog predlaže i imenovanje posebnog američkog izaslanika za Balkan. Rezolucija još nije usvojena, pa čak i ako bude, ona nije obavezujuća za američku administraciju. Ipak, u Republici Srpskoj se tome protive. Inače, u Federaciji BiH se više zalažu za veći angažman Sjedinjenih Država nego u Republici Srpskoj.

Sa ambasadorom Kujundžićem ćemo razgovarati i o paralelnim spoljno-političkim aktivnostima koje u Washingonu vodi Republika Srpska, plaćajući iz entitetskog budžeta usluge poznate američke lobističke grupe Quinn, Gillespie & Associates.

Ostanite uz Studio Washington, večeras u 23:30 po vašem vremenu, i čućete šta će ambasador Kujundžić, koji će uskoro imati prvi susret sa novim američkim predsjednikom Barackom Obamom, reći šta je to što BiH očekuje od nove administracije.

XS
SM
MD
LG